Börtönben az ausztrál szélsőjobb vezéralakja

Vágólapra másolva!
Választási csalás miatt három év börtönbüntetésre ítélték az egyik legismertebb ausztrál szélsőjobboldali politikust, Pauline Hansont. A politikusnő elsősorban bevándorlás-ellenes nyilatkozataival vált ismertté: szerinte az Ázsiából érkező bevándorlók bűnözést és betegséget hoznak az ausztrál kontinensre.
Vágólapra másolva!

"Ez szemétség, én nem vagyok bűnös!" - kiáltotta az Egy Nemzet nevű párt alapítója, Pauline Hanson, amikor a brisbane-i bíróság szerdán három éves börtönbüntetésre ítélte választási csalásért. A politikusnőnek a kirohanás után csak annyi ideje maradt, hogy megölelje családtagjait, majd elvezették, hogy megkezdje büntetésének letöltését. Három évet kapott a párt másik alapítója, David Ettridge is.

Az egykor a miniszterelnöki posztra is esélyesnek tartott Hansont szélsőjobboldali politikusként tartják számon. Politikai programjában többek között az szerepelt, hogy jelentősen csökkenteni kell az elszegényedett őslakosoknak járó egészségügyi, oktatási és lakhatási segélyeket. Hanson emellett bevándorlás-ellenes intézkedéseket is követelt, szerinte ugyanis az ázsiai emigránsok a bűnözést és betegségeket hoznak az országba. A politikusnő kijelentette azt is: egy bevándorlót sem szabad beengedni addig, amíg Ausztráliában egyetlen munkanélküli is van.

Pauline Hanson 1996-ban jelent meg a politikai életben, amikor váratlan győzelmet aratott a szövetségi választásokon. Az első időkben a liberálisok által támogatott politikusnő 1997-ben alapította meg saját pártját Egy Nemzet néven. Az 1998-as queenslandi állami választáson a szavazók negyede támogatta az új politikai pártot. Hansonék ugyanakkor a 2001-es szövetségi választásokra vesztettek támogatottságukból, miután John Howard kormányfő liberális pártja ugyanacsak szigorú bevándorlás-politikár hirdetett meg.

A bíróság most azért ítélte el Hansont és párttársát, mert az 1997-es pártalapításkor törvénytelenül használták fel egy Hansont támogató csoport tagjainak nevét a politikai szervezet regisztrálásakor. Ezzel megkérdőjeleződött, hogy egyáltalán törvényesen működik-e az Egy Nemzet. Emellett az ítélet szerint a párt törvénytelenül tett szert közel 500 ezer ausztrál dollárnyi - 325 ezer amerikai dollárnak megfelelő - kampánypénzre.

Az Egy Nemzet színeiben politizáló képviselők és a párt támogatói felháborodtak az ítéleten. Bill Flynn queenslandi képviselő szerint a bíróság döntése vérlázító. Flynn szerint előfordul, hogy gyilkosok sem kapnak ilyen súlyos büntetést. A képviselő ugyanakkor úgy véli, a büntetés miatt Hanson mártírrá válhat, ami éppen az ellenfelekre fog visszaütni.