Turisták is megsérültek a görögországi földrengésben

Vágólapra másolva!
A Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Görögországot csütörtök reggel. A rengéseket az ország egész nyugati partvidékén, Korfun, Kefalonián, Lefdakán és a kis szigeteken is érezték. Többen megsebesültek, és károk keletkeztek az épületekben is. Sok turista pánikszerűen elhagyta Görögországot.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
MTI fotó

Huszonhét ember megsérült abban a földrengésben, amely csütörtök reggel 8 óra után rázta meg Görögország jón-tengeri szigeteit, köztük Korfut, Kefaloniát és Lefkadát. Az athéni geofizikai intézet jelentése szerint a rengés a Richter-skála szerint 6,4-es erősségű volt. A földmozgás epicentruma Athéntól 290 kilométerre északnyugatra, a Jón-tenger keleti részében volt, 14 kilométeres mélységben. Érezték a lökéseket Görögország egész nyugati partvidékén és a kis szigeteken is.

A térségben több százezer külföldi nyaral. A Sky magánrádió értesülése szerint a sebesültek között hét olasz turista is van, ezt azonban hivatalosan nem erősítették meg Görögországban. Az AFP francia hírügynökség viszont a polgári védelem vezérkarára hivatkozva arról számolt be, hogy a sérültek között 1 cseh és 2 brit turista van. A három sérült külföldit a szárazföldi joáninai kórházba szállították. A cseh állampolgár a lábán sérült meg Nidri helységben egy ház beomlásakor. A két brit sérüléseit kőomlás okozta a tengerparton. A többi sérült mind görög - jelentették.

A híradásokban szereplők mindnyájan Lefkadán és csak könnyebben sérültek meg - közölte a helyi televízió. A Külügyminisztériumban csütörtök délben az [origo]-nak azt mondták, hogy nincs tudomásuk magyar sérültekről. A földmozgás nyomán a lakosság, főleg a turisták körében pánik tört ki, az AP szerint többen elhagyták a szigetet. Lefkádán több ház megrongálódott, néhány régebbi épületben súlyos károk keletkeztek. Kisebb károkat jeleztek mind a szigetekről, mind a nyugati tengerpartról. Lefkada egyes területein nincs elektromos áram és ivóvíz.

Földrengésekkel kapcsolatos linkekhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/kultura,_muveszet,_tarsadalom/tarsadalom,_tarsadalmi_kerdesek/kornyezeti_katasztrofak/foldrengesek/index.html

A földtani adottságok miatt a térségben igen gyakoriak a földmozgások. Az utóbbi évek legpusztítóbb rengése 1999-ben volt: akkor az Athént megrázó rengés 143 ember halálát okozta, és 60 ezren váltak hajléktalanná. 1953-ban Kefalonia szigetén 476 ember vesztette életét, a sziget épületeinek nagy része pedig romba dőlt.