Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ellentámadásba lendültek a libériai kormányerők

Vágólapra másolva!
Ellentámadást indított a libériai hadsereg, miután a háború dúlta ország második legnagyobb városát is bevették a lázadók. Az újabb harcok akkor kezdődtek, amikor a kormányerők megpróbálták elvágni a lázadók utánpótlásvonalait. Nézze meg az újabb harcokról készült képeket!
Vágólapra másolva!

Buchanan kikötővárosát Libéria második legnagyobb lázadó csoportja a MODEL (Mozgalom a Libériai Demokráciáért) foglalta el hétfőn. A libériai védelmi miniszter szerint a kormánycsapatok az ellenség utánpótlási vonalait támadták.

A város elestével megszűnt a lehetőség, hogy vízi úton élelmiszersegélyt juttassanak az országba, mivel a főváros, Monrovia kikötőjét egy másik lázadó csoport, a LURD (Megbékélésért és Demokráciáért Egyesült Libériaiak) ellenőrzi. A kormány kezén van még ugyanakkor a város nemzetközi repülőtere.

Az összecsapások mindennaposak a fővárosban is, a lázadók a városközpontba vezető két híd környékén próbálnak meg áttörni. A csatákat a számos civil áldozat mellett rablások és fosztogatások kísérik. Ráadásul sokan hiába menekültek el Monroviából Buchananba, a háború ott is utolérte őket. A katonák nappal egymással küzdenek, éjjel pedig fosztogatják a civileket.

Az országba több nyugat-afrikai állam is tervezett békefenntartó egységeket küldeni, ám a harcok miatt a közeljövőben nem valószínű, hogy ilyenek érkeznének. Nigéria 1300 katonája ugyan már készen áll a bevetésre, ám az államelnök több külföldi segítséget vár a küldetés finanszírozásához és szállításához. A nyugat-afrikai államok elsősorban az Egyesült Államok segítségére és hadseregére számítanak, ám George Bush elnök közölte, csak akkor küld csapatokat, ha legalább fegyverszünetet kötnek a harcoló felek.

A lázadók azonban visszautasították az ajánlatot a tűzszünetre és hogy vonuljanak ki Monrovia elfoglalt területeiről. Az amúgy is menekültekkel zsúfolt libériai fővárosban egyre kevesebb az élelem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről