Halált kértek a bali merényletek szervezőjére

Vágólapra másolva!
Halálbüntetést kértek hétfőn az indonéz ügyészek Imam Samudrára, a 2002. október 12-én Bali szigetén végrehajtott merényletek helyszíni koordinátorára. Az ügyész a bíróság előtt elmondta: bebizonyosodott, hogy Samudra másokkal egyetemben előkészítette a 202 halálos áldozattal járó merényleteket, és pénzt is biztosított a terrorcselekmények végrehajtásához.
Vágólapra másolva!

A 33 éves indonéz informatikust, Imam Samudrát, akit mint iszlám fundamentalista aktivistát Afganisztánban képeztek ki, azzal vádolják, hogy ő választotta ki a merénylet célpontjait a délkelet-ázsiai turistaparadicsomban. Samudra már korábban bevallotta, hogy részt vett az akcióban, de azt az iszlám tanításaira hivatkozva jogosnak nevezte, mivel az szerinte "a nemzeteket elnyomó hitetlenek és szövetségeseik" ellen irányult.

A pokolgépes robbantások áldozatainak túlnyomó többsége nyugati, főleg ausztráliai és német turista volt. A támadást a hatóságok az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz feltehetően kötődő Dzsemáa Iszlámija regionális szélsőséges szervezetnek tulajdonítják. Korábban ugyancsak halálbüntetés kiszabását követelték az ügyészek a merényletek másik vádlottjára, a szintén indonéz Amrozira. A bíróság várhatóan augusztus 7-én hoz ítéletet.