Kulturális centrum épül az Eiffel-torony alá

Vágólapra másolva!
Öt emeleten, egyenként 10 ezer négyzetméteren mozit, múzeumot, jegypénztárakat, könyvesboltokat és üzleteket építenek a francia főváros szimbóluma alá. Az összköltségeket 61-76 millió euróra teszik, a nyitás néhány év múlva várható.
Vágólapra másolva!

Újabb kulturális centrum építését határozta el a francia főváros vezetése. Ezúttal az Eiffel-torony alá terveznek 5 emeleten, emeletenként 10 ezer négyzetméteren mozit, múzeumot, jegypénztárakat, könyvesboltokat és üzleteket. A létesítményt kívülről egyáltalán nem lehet majd látni, bár egyes tervek szerint tetejét, vagyis a jelenlegi járdát üveggel fednék le.

Hosszú hónapokon keresztül tanulmányozták a talajviszonyokat, a munkáknak az Eiffel-toronyra gyakorolt esetleges hatását. A talaj a kritikus területen agyagból van - állapították meg, ami megakadályozza, hogy a néhány méterre folyó Szajna vizének átszivárgását.

Az összköltségeket 61-76 millió euróra teszik. A nyitás időpontját még nem lehet tudni, de a munkák mindenképp több évig eltartanak majd. Az építmény legfelsőbb szintje szolgálna a torony fogadótermének, meggyorsítva a folyamatosan érkező látogatók bejutását. Külön megőrzőben vigyáznak majd a legkisebbekre. A toronyra a nyári napokon 30 ezer látogató vált belépőjegyet.

Az ellenzők attól tartanak, hogy valójában óriási kereskedelmi központ születik majd Párizs szimbóluma alatt, de a városvezetés azt ígéri, hogy néhány könyves- és ajándékbolton kívül nem nyitnak üzleteket. A tornyon működő éttermek pedig már nem képesek kiszolgálni a turisták áradatát, vendéglőkre és kávézókra tehát mindenképp szükség van - állítják.