Izrael rakétákkal támadta a Hamász vezérét

Vágólapra másolva!
Izraeli harci helikopterek kedden célzott rakétalövésekkel eltalálták Abdelaziz ar-Rantiszi, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet egyik vezetőjének autóját Gázában, a politikus azonban kisebb sérülésekkel túlélte a támadást. A palesztin miniszterelnök szerint Izrael ezzel az akcióval elszabotálja a békefolyamatot.
Vágólapra másolva!

A helikopter-támadásban egy éppen arra haladó nő életét vesztette, 25-en - más források szerint tizen - megsebesültek. Rantiszi terepjáróját egy forgalmas gázai útvonalon érte találat, a jármű azonnal lángba borult. A Hamász-vezért segítői mentették ki a kocsiból. Szemtanúk több robbanást is hallottak, így az izraeliek valószínűleg több rakétát lőttek ki a palesztin aktivista gépkocsijára.

Első hírügynökségi jelentések Rantiszi haláláról számoltak be, majd a Reuters úgy értesült, hogy a palesztin férfi kielégítő állapotban van. Az AFP értesülése szerint Rantiszi a lábán sérült meg.

Abdelaziz ar-Rantiszi a militáns palesztin szervezet egyik, a nyilvánosság előtt leginkább ismert vezetője. Gyakran szerepel a Hamász gázai szóvivőjeként és többször is ült már izraeli börtönben. Legutóbb hétfőn intézett kirohanást Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök azon felhívása ellen, hogy a Hamász hagyjon fel az izraeliek elleni támadásokkal.

Az Izrael által végrehajtott akciót Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök "terrortámadásnak", "a békefolyamat szabotálásának" nevezte. Abbász múlt héten Ariel Saron izraeli kormányfővel való találkozóján arra szólította fel a palesztin szervezeteket, hogy békés eszközökkel küzdjenek az izraeli megszállás ellen. A palesztin szélsőségesek hevesen bírálták Abbász kijelentéseit a csúcstalálkozót követően.

Vasárnap hajnalban palesztin fegyveresek megtámadtak egy izraeli ellenőrző posztot a Gázai övezet és Izrael határán. Az akcióért három szervezet - köztük a Hamász - vállalta a felelősséget.