Irán folytathatja atomprogramját, Észak-Korea nem

Vágólapra másolva!
Kedden véget ért a világ vezető hatalmait tömörítő G8-csoport állam- és kormányfőinek csúcsértekezlete. A tanácskozáson a legfontosabb nemzetközi politikai kérdésekről is tárgyaltak, így a közel-keleti rendezésről, Irak újjáépítéséről, a nemzetközi terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek elleni fellépésről. A záróközlemény szerint a közel-keleti rendezésbe be kell vonni Szíriát és Libanont is, de a vezető szerep az Egyesült Államoknál maradna. A G8-ak felszólították Észak-Koreát nukleáris programjának leállítására, Irán esetében ugyanakkor erre Oroszország vétója miatt nem került sor.
Vágólapra másolva!

A G8-államok (Egyesült Államok, Franciaország, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Japán, Olaszország és Oroszország) kedden véget ért háromnapos tanácskozásán többek között a globális terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni fellépésről döntöttek. Ennek keretében felszólították Észak-Koreát, hogy állítsa le atomprogramját.

A G8-ak nyilatkozata Iránnal kapcsolatban ugyanakkor elnézőbb volt. Annak ellenére, hogy a hivatalos záróközlemény megjegyzi, Irán nukleáris programja is veszélyt jelenthet a világra, mégsem szólították fel az országot a program leállítására. Ez azzal magyarázható, hogy Putyin orosz elnök kitart Irán mellett. Putyin ugyanis azt közölte, hogy Oroszország tovább folytatja nukleáris együttműködését Iránnal. Ugyanakkor kijelentette azt is, hogy Moszkva ragaszkodni fog ahhoz, hogy Irán valamennyi nukleáris programja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felügyelete alatt valósuljon meg.

A G8-ak Irak újjáépítésének kérdésével és a közel-keleti térség rendezésével is foglalkoztak. A záróközlemény szerint az Egyesült Államok aktív szerepvállalásával kimozdítható a holtpontról a közel-keleti rendezés ügye, de be kell vonni a folyamatba Szíriát és Libanont is.

Az eviani csúcs hivatalos keddi befejezése előtt George Bush amerikai elnök már hétfőn délután az egyiptomi Sarm es-Sejkbe utazott, ahol az arab államok vezetőivel a palesztin-izraeli konfliktus tartós rendezésre kidolgozott tervekről tárgyal.

A legmagasabb szintű nemzetközi egyeztetés keretében a nyolcak vezetői - George Bush amerikai elnök, Jacques Chirac francia államfő, az értekezlet házigazdája, Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki ezúttal első ízben vett részt teljes jogú tagként a világ legfejlettebb országainak eszmecseréjén, valamint Tony Blair brit, Gerhard Schröder német, Silvio Berlusconi olasz, Koidzumi Dzsunicsiro japán és Jean Chrétien kanadai kormányfő - a hivatalos csúcsot megelőző vasárnapi "kibővített párbeszéd" elnevezésű konzultáción találkoztak 11 fejlődő ország első számú döntéshozóival. Jelen volt Kofi Annan, az ENSZ főtitkára is. Először kapott meghívást a találkozóra az új kínai elnök, Hu Csin-tao.

A 15 ezer fős biztonsági gyűrűvel és légi zárlattal védett Eviantól mintegy 50 kilométerre, a Genfi-tó déli partján fekvő Annemasse francia kisvárosban csütörtöktől háromnapos ellencsúcsot tartottak a globalizációellenes alternatív mozgalmak képviselői.

Emellett Genfben a G8-csúcs alatt folyamatosan voltak erőszakos incidensek. A globalizációellenes tüntetők tízezrei a svájci Genfben és Lausanne-ban, illetve a franciaországi Annemasse-ban demonstráltak. Többször a rohamrendőröknek kellett feloszlatni a tüntetőket, akik megszálltak egy hidat.