Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kína: 5 év börtön az ellenzéki honlaptulajdonosnak

Vágólapra másolva!
Az államhatalom elleni felforgatás vádjával egy kínai bíróság ötéves szabadságvesztésre ítélte Huang Csi kínai interneteshonlap-tulajdonost, aki a világhálón információkat tett közzé az 1989-es Tienanmen téri véres eseményekről és számos olyan kérdésről, amelyek Kínában mind a mai napig tabunak számítanak.
Vágólapra másolva!

Az ítéletről Huang Csi védőügyvédei, illetve emberi jogi aktivisták számoltak be vasárnap. Elmondásuk szerint a férfira május 9-én szabta ki a börtönbüntetést a közép-kínai Csungcsing (Chongqing) város bírósága, pontot téve ezzel a még 2001 januárjában indult büntetőeljárás végére - jelentette az AFP hírügynökség. A most 40 éves Huang Csit 2000 júniusában vették őrizetbe a kínai hatóságok, az első között, akiket a világhálón közzétett ellenzéki gondolataik miatt fogtak perbe.

Befejeződött a generációváltás Kína vezetésében/nagyvilag/20030315befejezodott.html

A férfi által indított honlap (www.6-4tianwang.com) számos információt közöl az 1989-es Tienmen téri véres drámáról és olyan politikai kérdésekről, amelyek Kínában mind a mai napig tabunak számítanak. Huang Csi saját gondolatainak ismertetése mellett cikkeket közölt például a kínai demokratikus ellenzéki mozgalom történetéről, a betiltott Falunkung (Falungong) szektáról, illetve a muzulmán többségű északnyugati Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület (Xinjiang Uygur Zichiqu) függetlenségi törekvéseiről. Huang Csi eltűnt, illetve politikai nézeteik vagy vallási, egyházi kérdésekben kifejtett véleményük miatt fogva tartott személyek, valamint disszidensek névjegyzékét is közölte.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről