Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

ETA-vezért tartóztattak le

Vágólapra másolva!
A francia rendőrség kemény csapást mért a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista terrorszervezetre, letartóztatva négy feltételezett tagját, köztük egyik vezetőjét péntek este. Ugyanakkor a spanyol baszkföldi Bilbaóban tízezrek vonultak az utcákra, tiltakozva, amiért Madrid radikális baszk nacionalista jelöltek százait tiltotta el a két hét múlva esedékes helyhatósági választásokon való indulástól, az ETA-hoz való állítólagos kötődésükre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Letartóztatták a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista terrorszervezet négy tagját a délnyugat-franciaországi Saintes városában péntek este. A letartóztatottak között van Ainhoa García Montero, alias Laia, akit az ETA-kommandók jelenlegi vezetőjének tartanak - közölte Ángel Acebes spanyol belügyminiszter szombaton. A 26 éves nőt három gyilkosságban való részvétellel gyanúsítják, beleértve egy baszk rendőrtiszt 2001-es megölését. Három férfival, két spanyollal és egy franciával együtt fogták el, akik ugyancsak több támadásban vettek részt a rendőrök gyanúja szerint. Hamis iratokat használtak, és fegyver volt náluk.

Az ABC című spanyol lap úgy értesült, hogy az ETA két vezetőségi tagja "dezertált". Az 53 éves José María Zaldúa Cortát 15, a 35 éves Raúl Ángel Fuentes Villotát négy emberölésért tartják felelősnek. Zaldúa az ETA logisztikai, Fuentes a katonai gépezetéhez tartozott, és néhány tartalékban lévő kommandót irányított a rendőrök szerint. Mindketten továbbra is Franciaországban bujkálhatnak.

A madridi belügyminisztérium szerint azért dezertálhattak, mert az ETA-t az összehangolt spanyol-francia rendőri fellépés nagyon meggyengítette. A szervezet, amely több mint nyolcszáz embert ölt meg 35 éves fennállása során, még sohasem volt ilyen gyenge - vélte a Reuters. Mindenesetre az ETA a múltban árulóként kivégezte azokat, akik faképnél akarták hagyni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről