Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újabb kilenc halott és 200 SARS-fertőzött Kínában

Vágólapra másolva!
Kínában 9 áldozattal nőtt a SARS-fertőzés miatt elhunytak és közel 200-zal a fertőzöttek száma. A kínai hatóságok megtiltották a külföldiek beutazását olyan területekre, amelyeket eddig elkerült a fertőzés, így Tibetbe és Közép-Kína egyes részeibe. Eközben Bangkokban megkezdődött a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének rendkívüli tanácskozása a járványról.
Vágólapra másolva!

Újabb kilenc ember halt meg Kínában atípusos tüdőgyulladásban (SARS), és közel kétszáz új fertőzöttet diagnosztizáltak - jelentette be kedden a kínai egészségügyi minisztérium. A halálos áldozatok közül heten pekingiek voltak, és az új betegek közül is 152-t a kínai főváros kórházaiban kezelnek.

A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében a kínai hatóságok átmenetileg megtiltották külföldieknek a beutazást Tibetbe, illetve Kína középső részének egyes körzeteibe. Ezekről a területekről eddig egyetlen SARS-megbetegedést sem jelentettek. Tibet hegyvidéki területeire továbbra is beutazhatnak különleges engedéllyel rendelkező turisták, de csak akkor, ha láthatóan nem jelentkeznek náluk a betegség tünetei.

Kínában eddig 148 ember halt meg atípusos tüdőgyulladásban, a fertőzöttek száma pedig több mint 3300.

Eközben az atípusos tüdőgyulladás elleni közös fellépés jegyében rendkívüli tanácskozásra gyűltek össze a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) kormányfői a thaiföldi fővárosban, Bangkokban. A tanácskozáson felszólalt David Heymann, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) fertőzéses megbetegedésekkel foglalkozó osztályának vezetője is, aki közölte, a WHO fenntartja azokat az ajánlásait, amelyekben a SARS által érintett országokba irányuló utazások elhalasztására szólít fel. A bangkoki tanácskozásra meghívást kapott Ven Csia-pao kínai kormányfő is.

Kínát az utóbbi hetekben igen sok bírálat érte a SARS terjedésével kapcsolatban tanúsított titkolózásáért. A pekingi vezetés néhány napja ígéretet tett arra, hogy a legszorosabban együttműködik a WHO tisztségviselőivel a betegség elterjedésének feltérképezésében és a gyógyítás megszervezésében. - Azért jöttem, hogy bátran szembenézzek a realitásokkal és a világgal. Kérem, higgyenek a kínai kormánynak és a kínai népnek - közölte a bírálatokra utalva a kínai kormányfő újságírók előtt, miután megérkezett Bangkokba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről