Djindjic gyilkosa muzulmánokat és horvátokat kínzott

Vágólapra másolva!
Egy korábbi áldozata felismerte kínzóját Zoran Djindjic szerb miniszterelnök gyilkosának személyében. Az áldozat, jelenleg a boszniai államelnökség bosnyák tagja egy interjúban számolt be a kormányfő meggyilkolásával gyanúsított Zvezdan Jovanovic Zveki, a szerb belügyi kommandó, a vörös sapkások egykori parancsnokhelyettesének rémtetteiről.
Vágólapra másolva!

Zoran Djindjic szerb miniszterelnök gyilkosa, Zvezdan Jovanovic Zveki a boszniai háború idején megkínozta és ki akarta végezni Süleyman Tihicet, a boszniai államelnökség jelenlegi bosnyák tagját. Erről maga Tihic számolt be a szarajevói Dnevni Avaz című lapnak nyilatkozva. Tihic kijelentette, fényképről ismerte fel megkínzóját. Eleinte nem volt biztos ebben, de Bosanski Samacban élő rokonai és barátai megerősítették feltételezését, hogy Djindjic gyilkosa az a személy, aki 1992-ben a város mellett muzulmán és horvát foglyokat vert agyon.

Tihic szerint 1992-ben az észak-boszniai Bosanski Samac környékén tevékenykedtek a hírhedt háborús haramia, Arkan vezette Tigrisek, a Szürke Farkasok nevű milícia és más szabadcsapatok. "Közöttük volt Zvezdan Jovanovic is. Kifejezetten emlékszem rá, mert egyik éjszaka, 23 óra körül értem jött a cellámba egy másik, Musa nevű személlyel. Feltuszkoltak az emeletre, lámpával arcomba világítottak, és amivel csak tudtak, ütöttek-vertek mindenütt" - idézi Tihic interjúját a Glas Javnosti című belgrádi lap.

A kínzások közötti szünetekben Zveki és Musa más helyiségekben folytatta a többi fogva tartott kínzását. Tihicet négy órán át verték, majd szóltak neki, hogy kivégzik.

"Egyikük husánggal ütlegelve nógatott, hogy menjek a Száva-parti töltés felé. Amikor felkapaszkodtak a gátra, egyikük - nem tudom, hogy Zveki vagy Musa - azt mondta, hogy forduljunk vissza, mert másnap 11 órakor akasztanak fel a piactéren" - mondja Tihic. Az akasztásra végül nem került sor, Tihicet Brckóba, majd Bijelinába szállították, s onnan a Belgrád melletti batajnicai "koncentrációs táborba".

"Azon élvezkedtek leginkább, amikor egy tál erős pepperoni került a kezük ügyébe. Fogaim el voltak törve, a számból patakzott a vér, már néhány napja egy falatot sem ettem, ők meg azt akarták, hogy egyem meg a pepperonit. Egyikük egy maroknyit tolt le a torkomon" - számol be a tortúrákról Süleyman Tihic.

Zvezdan Jovanovic a szerbiai belügyi kommandónak, az úgynevezett vörös sapkás osztagnak volt a parancsnokhelyettese. Másfél héttel a március 12-i merénylet után vették őrizetbe. Zveki beismerte, hogy ő húzta meg a ravaszt, meggyőződésből lőtte le a miniszterelnököt, mert azt mondták neki, hogy Djindjic vörössapkásokat akar kiadni a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.