Karanténban egy amerikai repülőgép a tüdőkór miatt

Vágólapra másolva!
Karanténba zártak egy amerikai utasszállító gépet az Egyesült Államokban, miután kiderült, hogy a fedélzeten négy embernek is a rejtélyes tüdőkórhoz hasonló tünetei vannak. Nem sokkal előtte egy szakértő közölte, az Ázsiában felbukkant betegség fertőzőbb, mint azt sejtették.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai utasszállító gépet karanténba zártak utasaival együtt, miután kiderült, hogy a fedélzeten négy embernek olyan tünetei vannak, amelyek az Ázsiában felbukkant, rejtélyes tüdőkórra emlékeztetnek. A japán fővárosból érkező gépet még az előtt félreállították a Kalifornia államban található San Jose Repülőtéren, hogy elért volna a kiszállásra szolgáló kapuhoz.

A BBC jelentése szerint a repülő két utasánál és a személyzet két tagjánál jelentkeztek az atípusos tüdőgyulladásként vagy súlyos akut légúti szindrómaként ismert betegség tünetei. Az érintetteken mellkasi röntgent hajtanak végre, és kikérdezik őket arról, hogy merre utaztak az utóbbi hetekben. A többieket orvosi tanácsokkal látják el, majd elengedik őket a gépről.

Az amerikai gép karanténba zárását megelőzően nem sokkal egy szakértő közölte, hogy a betegség valószínűleg fertőzőbb, mint azt először gondolták - jegyezte meg a BBC.

A rejtélyes kór Ázsiában bukkant fel, de egyre több megbetegedést jelentenek például Kanadából is, ahol kedden két idős személy halt meg atípusos tüdőgyulladásban és ezzel a titokzatos betegség már hat áldozatot szedett az észak-amerikai országban. Kanadában hétfőn 31 új megbetegedést regisztráltak és a nyilvántartott estek száma meghaladja a százhúszat.

A betegség magas lázzal, száraz köhögéssel kezdődik, és hamarosan légzési nehézségekhez vezet. Emiatt a betegek jelentős részét lélegeztetőgépre kell kapcsolni a tünetek jelentkezésétől számított ötödik napon. A hongkongi orvosok már megtalálták a kórokozót, ami lehetővé teszi az oltások és a gyógyítás kidolgozását, de ez még jó ideig eltarthat.