Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Straw: Franciaország megbénította a BT-t

Vágólapra másolva!
Franciaország bénította meg a döntéshozatali folyamatot az iraki leszerelés ügyében, azon álláspontjával, hogy bármely körülmények között bármilyen biztonsági tanácsi határozatot megvétóz - mondta hétfőn a brit külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Jack Straw, aki késő este az alsóházban olvasta fel nyilatkozatát, kijelentette ugyanakkor: a brit kormány szerint jogilag ugyan soha nem volt szükség az új BT-határozatra, politikailag azonban hasznos lett volna elfogadtatása.

A külügyminiszter azt mondta: Nagy-Britannia az utolsó pillanatig folytatta a küzdelmet az új határozatért; ő maga hétfőn a spanyol, az amerikai, az orosz és a kínai külügyminiszterrel beszélt telefonon. Mindezen erőfeszítések ellenére a kormány vonakodva ugyan, de kénytelen volt belátni, hogy képtelenség megteremteni a BT-ben a konszenzust az új határozat ügyében - tette hozzá.

Irak oldalhttp://www.origo.hu/irakMinden hír és háttér az [origo] mellékletében

Straw szerint ez annál is kevésbé érthető, mivel az utóbbi hónapok diplomáciai tárgyalásain sem a BT-ben, sem azon kívül senki nem állította, hogy Irak teljes mértékben eleget tett a rá kirótt leszerelési és beszámolási kötelezettségeknek.

A külügyminiszter azt mondta: ennek alapján még egy héttel ezelőtt is úgy gondolta, hogy közel az egyetértés az új határozattal kapcsolatban. Egy ország azonban sajnálatosan elérte, hogy a BT cselekvésképtelen legyen. Chirac francia elnök azon nyilatkozata, hogy Párizs bármilyen körülmények között megvétóz minden határozatot, amely ultimátumot tartalmaz, "a bénultság érzetét keltette a diplomáciai egyeztetéseken", és elérhetetlenné tette a konszenzust - mondta Straw.

Ez volt a második olyan brit kormánynyilatkozat hétfőn, amely élesen elmarasztalta a francia álláspontot. Nem sokkal korábban, a kormány rendkívüli vésztanácskozásáról kiadott közlemény is leszögezte, hogy Franciaország hajthatatlansága miatt nem maradt más választás, mint az új BT-határozati javaslatról folytatott tárgyalások megszakítása.

A külügyminiszter a hétfő esti alsóházi nyilatkozatban bejelentette: a kabinet a parlament támogatását kéri arra az esetre, ha szükségessé válik a katonai akció. Erről kedden lesz vita és szavazás; ez utóbbi várhatóan késő este.

Straw bejelentette azt is: Nagy-Britannia a fegyveres beavatkozás esetén sürgősen új BT-határozat elfogadását kezdeményezi Irak területi integritásának megőrzéséről, gyors humanitárius segélyek eljuttatásáról, az Irak elleni ENSZ-szankciók mielőbbi feloldásáról, az új iraki kormányzati rendszer létrehozásáról és arról, hogy az iraki olajjövedelmeket az iraki nép javára kell felhasználni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről