Lezárult a máltai EU-szavazás

Vágólapra másolva!
Este 10 órakor befejeződött az európai uniós csatlakozásról kiírt népszavazás Máltán. A részvétel aránylag magas volt, már kora délután megközelítette az 50 százalékot. A szavazás végeredménye vasárnap várható.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Edward Fenech Adami miniszterelnök EPA

Szombaton 22 órakor fejeződött be az európai uniós csatlakozásról kiírt szavazás a mintegy 400 ezer lakosú Máltán. A 270 ezer választópolgár csaknem fele már a kora délutáni órákig elment szavazni, vagyis a részvétel aránylag magas volt. A szavazás előzetes eredménye vasárnap dél körül, a végeredmény este várható.

Máltán a csatlakozásra készülő országok közül elsőként rendezték meg a szavazást. A kormány szerint az igen szavazatok többsége létszükséglet a kis ország gazdasága és nemzetközi hitelessége szempontjából, míg az ellenzék azzal érvelt az unió elutasítása mellett, hogy Málta egyedül is életképes. Az egyik szavazásra várakozó máltai így nyilatkozott a BBC-nek: "Málta olyan kis ország, hogy ha nem lesz az EU tagja, elvész".

Európa - a nagy ábránd?http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=57406&tag=1Ajánlat a Fókusz Online kínálatából

A legutolsó közvélemény-kutatás eredményei szerint Máltán az EU-tagságot támogatók vannak többségben, azonban a bizonytalan szavazók nagy száma miatt nem biztos, hogy az igen szavazat győz. A múlt hónapban 1 százalékkal csökkent a tagságot támogatók száma, ekkor a megkérdezettek 51,9 százaléka helyeselte a csatlakozást.