Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Prodi magyarul is tudja a helyes választ

Vágólapra másolva!
Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke szerint minden állampolgárnak "igent" kell válaszolnia a népszavazáson feltett kérdésre. Az EU kormányát vezető olasz politikus egynapos kampánylátogatáson járt Magyarországon, és tárgyalt Medgyessy Péter miniszterelnökkel is.
Vágólapra másolva!
Prodi az önkormányzati EU-csúcson Budapesten/nagyvilag/20030227otmilliardos.html

Az Európai Bizottság olasz elnöke, Romano Prodi egy magyar szó megtanulásával is készült magyarországi látogatására. A Medgyessy Péterrel folytatott tárgyalása után tartott közös sajtótájékoztatón angolul beszélt ugyan, de magyarul mondta, hogy "igen" legyen a válasza mindenkinek a csatlakozásra.

Prodi szerint az EU-tagállamok részéről semmi akadálya nem lehet annak, hogy a csatlakozók 2004. május 1-jén belépjenek a közösségbe. Ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy tartani lehet-e a franciák elutasításától, akik kifogásolták a tagjelöltek nemzetközi állásfoglalását Irak ügyében.

Romano Prodi/nagyvilag/20030116romano.htmlEurópai Bizottság/nagyvilag/20030113europai2.html

A Bizottság elnöke azt mondta, hogy ha 45 év kellett a közös valuta bevezetéséhez, akkor azt sem lehet elvárni, hogy a közös külpolitika egy-két év alatt kialakuljon. Szerinte egyébként erősíteni kell a Unió kapcsolatai Amerikával, de közös álláspont alapján.

Medgyessy Péter miniszterelnök elmondta, hogy közös ebédjüket a Bizottság elnökével mákos rétes zárta, ezzel is jelezve, hogy az EU-ban a tévhitek ellenére lehet mákot enni. A sajtótájékoztató végére hagyták a tokaji aszút, ezzel a kamerák előtt koccintottak. A kormányfő elsősorban arról beszélt, hogy az EU nem csak gazdasági és pénzügyi, hanem emelett szociális és kulturális közösség is.

Medgyessy elmondta, hogy a magyar kormány kommunikációs kampányt kezd az EU jelenlegi tagállamaiban, hogy bővítés mellett szóló érvekkel segítsék elő a csatlakozási szerződés ratifikációját.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről