Crna Gorában otthon maradtak

Vágólapra másolva!
Montenegróban (Crna Gorában) érvénytelen volt a vasárnapi elnökválasztás, mert túl kevesen mentek el szavazni. Azonban nem biztos, hogy a szerb elnökválasztáshoz hasonlóan az érdektelenség okozta ezt: a legnagyobb, Jugoszlávia-párti ellenzéki erő bojkottálta a voksolást.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Filip Vujanovic, a függetlenség-párti esélyes

Montenegró a volt jugoszláv tagköztársaságok közül egyedül maradt bent a szövetségben, bár ez sem egyértelmű: a mostani vezetés a teljes függetlenséget akarja elérni. A Jugoszlávia-párti ellenzék viszont elég erős volt ahhoz, hogy érvénytelenné tegye a vasárnapi elnökválasztást. A részvételi arány fél órával a szavazófülkék zárása előtt 45%-os volt, így minden bizonnyal mind a tizenegy elnökjelölt újra indulhat a megismételt szavazáson. Az elmúlt hetekben Szerbiában kétszer is érvénytelen volt az elnökválasztás az alacsony részvétel miatt, bár ott egyik nagyobb politikai erő sem bojkottálta a szavazást.

A montenegrói jelöltek közül a legesélyesebbnek Filip Vujanovic tűnt, aki a miniszterelnöki tisztség kedvéért lemondott eddigi elnök, Milo Djukanovicot támogatja. Tulajdonképpen tisztséget készült cserélni Djukanovictyal, mert eddig a miniszterelnöki tisztséget töltötte be. Djukanovicék a koszovói háború óta szeretnék elérni Montenegró teljes függetlenségét. Bár gyakorlatilag Szerbiától független intézményrendszerrel működik az ország, és pénzneme sem a dinár, hanem az euró, valójában még mindig Jugoszlávia része. A mostani szavazáson a legnagyobb ellenzéki erő, mely a szövetség fenntartásának a híve, azért hirdetett bojkottot, mert szerintük az állami alkalmazottakat a kormány támogatására kényszerítették.

Boban Markovic zenekarának lemezeihttp://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/htmlos.cgi/35121.11.030979947221052541A Fókusz Online ajánlata

A választási kampány elég botrányosan telt: egy moldáv prostituált tanúvallomást tett a rendőrségen, amelyben több magas rangú politikust vádolt meg azzal, hogy prostitúcióra kényszeríttettek külföldről csempészett nőket. A botrány a felmérések szerint sok szavazópolgár kedvét elvette a voksolástól, így a bojkott mellett ez is hozzájárulhatott az elnökválasztás érvénytelenségéhez.