Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Menekültek szálltak meg egy francia templomot

Vágólapra másolva!
Három nap után sem hajlandó elhagyni a franciaországi Calais egyik templomát a főleg kurdokból és afgánokból álló menekültcsoport. A menekültek Nagy-Britanniába tartanak, ezért nem fogadják el a francia hatóságok menedékjogra vonatkozó ajánlatait.
Vágólapra másolva!

Azoknak ugyanis, akiknek sikerül bejutniuk a táborba, jóval egyszerűbb eljutniuk Nagy-Britanniába. A franciák azonban áprilisban - brit nyomásra - bezárták a tábor kapuit, és a templomban tartózkodó menekülteket sem akarják beengedni - írja a BBC.

A francia hatóságok azt az ajánlatot tették a menekülteknek, hogyha elhagyják a templomot, akkor öt napot biztosítanak számukra ahhoz, hogy politikai menedékjogért folyamodjanak, és így Franciaországban maradhassanak. Harmincan éltek ezzel a lehetőséggel, és elhagyták a templomot, további hetvenen azonban ragaszkodnak eredeti követelésükhöz.

A templomot Calais kommunista polgármestere, Jacky Henin bocsátotta a menekültek rendelkezésére. A hatóságok azóta több határidőt is szabtak az épületből való kivonulásra, attól azonban tartózkodtak, hogy erővel kényszerítsék a menekülteket a templom elhagyására.

A polgármester a belügyminiszterrel, Nicolas Sarkozyvel folytatott megbeszélései után azonban úgy nyilatkozott, elszánták magukat arra, hogy cselekedjenek.

Hat évvel ezelőtt, egy hasonló eset kezelésénél a hatóságok komoly presztízsveszteséget szenvedtek. Akkor illegális bevándorlók szálltak meg egy templomot, akiket végül a helyszínre küldött rendőrök űztek ki az épületből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről