Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A terror éjszakája a színházban

Vágólapra másolva!
Kilenc óra múlt nem sokkal, az első felvonás épp a végéhez közeledett. Több száz moszkvai ült a sötétben, és nézte az előadást. Közben a színfalak mögött egy rémisztő, valódi dráma bontakozott ki. A BBC szemtanúk elmondása alapján a túszdráma kezdeti eseményeit írja le.
Vágólapra másolva!
Képek a túszdrámáróljavascript:open_doc('http://origo.hu/adsminisites/moszkva/index2.html',%20500,%20405)

Pár perccel korábban még Konstantin Kabanov színész észrevette, hogy maszkos emberek másznak fel a színpadra. Ő és öt vagy hat kollégája egy kötél segítségével gyorsan leereszkedett a harmadik emeletről. Épp az utolsó pillanatban menekültek el.

Egy fegyveres férfi a második felvonás alatt belelőtt a plafonba, és elordította magát: "Állítsátok meg a csecsen háborút!" - állítják a szemtanúk.

"Azt mondta: minden színész üljön le az első sorba" - mesélte a BBC-nek Denis Afanasyev, akit később elengedtek a túszejtők. "Ezután férfiak és nők jöttek be, mindenkin maszk volt. Néhányukon robbanószer volt, és azt kiabálták, hogy ha megrohamozza a rendőrség az épületet, az egészet felrobbantják."

A túszejtők 20 gyereket azonnal elengedtek, csakúgy, mint néhány muzulmánt. Később, több csoportban másokat is elengedtek.

Bombával fenyegetőznek a tűszejtők

A halott hadúr rokonsága/nagyvilag/20021024ahalott.htmlPutyin belföldön veszíthet, külföldön nyerhet/nagyvilag/20021024putyin.html

A bentmaradt túszoknak megengedték, hogy felhívják mobilon a családjukat. Egy nő az NTV-nek nyilatkozva könyörgött a rendőröknek, hogy ne rohanják le az épületet. "Rengeteg bomba van náluk. Ne nyissanak tüzet. Könyörgök, ne rohanják le az épületet" - mondta, hozzátéve, hogy komoly veszélyben van az életük, bár egyelőre jól bánnak velük.

A túszejtők azzal fenyegetőztek, ha bármelyiküket is lelövik, cserébe 10 túszt ölnek meg. Az Interfax szerint a terroristák "a 29. hadosztály öngyilkos csapatának" nevezték magukat.

A rendőrök megszállták a környéket, megfigyelőket állítottak a környező tetőkön. A Mayak rádió szerint az egyik csoportra gránátot dobott az egyik fegyveres. Néhány színészt, akik az öltözőben beújtak el, sikerült közben kimenekíteni. Éjjel egyre körülbelül 150 túsz hagyta el az épületet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről