Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tengeri tűzharc Koreában

Vágólapra másolva!
Húsz perces tengeri csata tört ki szombaton Észak-Korea és Dél-Korea hadihajói között. Egy déli hajó elsüllyedt, egy északit pedig lángolva vontattak vissza északra. 1999 óta nem volt ilyen súlyos incidens a megosztott félszigeten.
Vágólapra másolva!

Szombat délelőtt, koreai idő szerint fél tíz körül északi és déli hajók csaptak össze a Sárga-tengeren. Észak-Koreából érkezett halászhajók megsértették a két ország közti demarkációs vonalat, és a halászokat északi hadihajók kísérték. A déli flotta felvonuló hajói figyelmeztették az északiakat, azonnal vonuljanak vissza, a 38. szélességi foktól északra. (A két Korea közti háborút lezáró fegyverszünet 1953-ben ezt a fokot jelölték ki demarkációs vonalnak, amely azonban nem jelent hivatalos országhatárt, hiszen békeszerződést azóta sem kötött egymással a két Korea.)

A figyelmeztetésre az északiak lövésekkel válaszoltak. Déli információk szerint egy déli hajó elsüllyedt, négy tengerész meghalt, egy eltűnt, 18 megsebesült. Az északi veszteségekről nincs hír, a sztálinista rendszerű északi kormány semmilyen közleményt sem adott ki az összecsapásról.

A déliek azt állítják, valószínűleg egy északi hajó is megsemmisült, mert lángokban állt amikor visszavonultak az északiak, és elvontatták az eltalált hajót. A két Korea között utoljára 1999-ben történt ilyen súlyos összecsapás, akkor szintén a tengeren vívtak csatát. A dél-koreai elnök rendkívüli ülésre hívta össze kormányát, de ezen személyesen nem jelenik meg, mert Japánban tartózkodik, jelentette a BBC. Az incidenst elítélte a japán és az orosz kormány is, önmérsékletre szólítva fel a két Koreát.

Az északi provokáció összefüggésben lehet azzal, hogy a világ figyelme ma Dél-Koreára összpontosul. A labdarúgó világbajnokságon szombaton Korea Törökországgal játszik a bronzéremért, vasárnap pedig Brazília-Németország döntő lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről