Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

EU: az USA állítsa le a tinédzserek kivégzéseit

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió képviselője élesen bírálta az USA-t az ENSZ Közgyűlésén, a 18 év alatti bűnözőkre kiszabott halálbüntetések miatt. Az Amerikai Egyesült Államok 23 államának törvényei lehetővé teszik, hogy fiatalkorú elkövetőket is kivégezzenek.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Közgyűlés gyermekekről szóló vitáján az Európai Unió képviselője azt követelte, hogy, a világon mindenütt töröljék el a fiatalkorúakra kiszabható halál- és életfogytiglani büntetéseket. Csak az USA-ban és Szomáliában szabható ki halálbüntetés 18 év alattiakra.

Pío Cabanillas, az EU soros elnöki tisztét betöltő spanyol kormány szóvivője közölte: az Európai Unió egyik elsőrendű célja a halálbüntetés eltörlése. Beszédében külön kitért arra, hogy az USA-ban tinédzsereket is kivégezhetnek.

1985 óta 18 fiatalkorút végeztek ki az Egyesült Államokban, ebből kilencet Texasban, ahol államfői megbízatása előtt George W. Bush jelenlegi elnök volt a kormányzó. 2001 novemberében további 84 olyan fiatalkorú volt az Egyesült Államok börtöneiben, akikre már kimondták a halálos ítéletet.

A gyermekek jogairól szóló nemzetközi megegyezést 191 ország már elfogadta, mindössze az Amerikai Egyesült Államok és Szomália nem csatlakozott a konvencióhoz. Az Egyesült Államokat ért kritika csorbíthatja az amerikai politikusok Kínával szemben megfogalmazott emberi jogi kifogásainak élét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről