Újra Irakba utazott Haider

Vágólapra másolva!
Másodszor is Irakba utazott Jörg Haider. A karintiai tartományi parlament vizsgálóbizottsága ezzel a látogatással is foglalkozik majd. Az osztrák ellenzék bírálja a külügyminisztert, amiért Haider révén szorosabbá válnak az osztrák-iraki kapcsolatok.
Vágólapra másolva!

Jörg Haider, a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezéralakja a hétvégén újra Irakban járt, ahol Nadzsi Szabri külügyminiszterrel tárgyalt. Haider szerint útjának fő célja az volt, hogy ausztriai kezelésre magával hozzon két rákos iraki gyereket. A gyerekeket hétfőn délután már vizsgálták a klagenfurti kórházban, s Haider szóvivője szerint Herbert Haupt egészségügyi miniszter (FPÖ) kezdeményezésére további 15 iraki gyereket visznek a következő hetekben gyógyítás céljából Ausztriába.

Haidert elkísérte Irakba az Iraki-Osztrák Baráti Társaság több tagja is, köztük Ewald Stadler (FPÖ), a társaság elnöke, s egyben a párt képviselője az osztrák ombudsmani testületben. Haider elmondta, hogy az iraki diplomácia New Yorkból visszatért vezetője tájékoztatta őt az ENSZ-nek az iraki fegyvergyártást ellenőrző, s 1998 óta egy helyben topogó missziójáról folytatott tárgyalásairól.

Az első utazás is botrányt okozott

Haider februárban már nagy feltűnést keltett - ugyancsak váratlan - iraki látogatásával. Akkor fogadta őt Szaddám Husszein is. Az Egyesült Államok pedig az FPÖ elnöke, Susanne Riess-Passer alkancellár amerikai látogatása alkalmából kifejezésre juttatta aggodalmát Haider iraki útja miatt.

A bécsi kormány igyekezett egy regionális politikus magánútjaként beállítani a látogatást, ám ezt az Európai Unióban elutasították. Az EU szerint Haider személyében nem vidéki kormányzó találkozott az iraki elnökkel, hanem a két koalíciós párt egyikének messze legfontosabb meghatározó személyisége, s egyben a koalíció egyik kezdeményezője. Az EU szerint ezért mindegy, hogy Haidernek van-e kormányzati tisztsége és egyezteti-e utazásait a kormánnyal vagy a külügyminisztériummal.

Haider akkor is humanitárius okokra hivatkozott, s most jelezte, hogy a hétvégi út e humanitárius misszió folytatása volt. Ám az első út után az Irakba vitt ajándékok tényleges gyógyászati értékét, valamint azok és az utazás anyagi fedezetének forrásait illetően is kételyek merültek fel, s az utazás heves belpolitikai vita tárgyává lett Ausztriában. Karintiában az FPÖ megakadályozta az ellenzék által követelt vizsgáló bizottság munkáját. Haider később - a nyomásnak engedve - hozzájárult a testület munkájához.

Jörg Haider csütörtökön egyébként Amerikába készül, a közlés szerint ugyancsak humanitárius célból: a szeptember 11-i események nyomán felajánlotta, hogy Karintia fogad 150 amerikai gyereket az áldozatok hozzátartozói közül. Haider a jelenlegi osztrák kormány megalakulása, majd a szeptember 11-i terrorcselekmények után is felkereste Amerikát, de politikai szinten egyszer sem fogadták.

Haider miatt támadják a külügyminisztert

Benita Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszter hétfőn, akárcsak februárban, újra külpolitikai jelentőséget nélkülöző, tisztán magánjellegű útnak nevezte Haider iraki látogatását. Ferrero-Waldner szerint "emberi vonás" Haider részéről, hogy két beteg kisgyereket vitt gyógyítás céljából Karintiába, bár hozzátette, hogy Ausztriában is akadnak segítségre szoruló, rákbeteg gyerekek.

Az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt szövetségi ügyvezetője, Andrea Kuntzl hevesen bírálta a külügyminiszter asszonyt. Kuntzl szerint aligha lehet szó magánútról, ha a kezdeményező az egészségügyi minisztérium. (Herbert Haupt, a tárca vezetője Haider Osztrák Szabadságpártjának minisztere.)

Kuntzl felvilágosítást követelt arról, milyen jellegűek "a jelek szerint egyre szorosabbá váló osztrák-iraki kapcsolatok, s milyen akciókra kell még számítani az osztrák-iraki tengely kovácsolásának jegyében".

Kuntzl arra az esetre, ha Ferrero-Waldner nem tudna válaszolni a kérdésekre, a miniszter figyelmébe ajánlotta: fontolja meg, hogy alkalmas-e még felelősségteljes posztjára, s aggodalmát fejezte ki, mert a jelek szerint az Osztrák Néppárt egyre inkább koalíciós partnerére, a jobboldali populista Osztrák Szabadságpártra hagyja a külpolitikai kérdéseket.

Az Osztrák Néppárt karintiai szervezete élesen bírálta Haidert, amiért propagandát folytat súlyosan beteg gyermekekkel, miközben az út hátterében "olyan ideológiák közeledése áll, amelyeknek semmi keresnivalójuk a nyugati demokráciákban" - mondta Georg Wurmitzer, a párt tartományi vezetője.

Wurmitzer szerint ezzel az úttal is foglalkozni fog a tartományi parlament vizsgáló bizottsága.

Korábban:

Irakba látogatott Jörg Haider [2002. február 12.]