Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A PKK a "megtérők törvénye" ellen

Vágólapra másolva!
A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) elégtelennek minősítette a török kormány által beterjesztett törvénytervezetet, amely megadás és információszolgáltatás fejében közkegyelemben részesítené a lázadókat.
Vágólapra másolva!

Az Özgür Politika című török lapban szerdán publikált nyilatkozatában a PKK ismételten általános amnesztiát követel a meghirdetett részleges közkegyelem helyett, és a kurdok teljes jogegyenlőségét szorgalmazza Törökországban.

A "megtérők törvénye" - amelyet a török minisztertanács a héten tárgyal majd - a PKK szerint ugyanolyan eredménytelen lesz, mint a török kormány korábbi hasonló jogi próbálkozásai. Ehelyett egy olyan különleges törvényt kellene meghirdetni az az egész "kurd szabadságmozgalom" számára, amely megszüntetne mindenféle hátrányos megkülönböztetést, és amelynek eredményeképpen minden kurd "Törökország szabad állampolgárává" válna - olvasható a közleményben.

Az említett törvénytervezet szerint vádalku keretében jelentős büntetéscsökkentést helyeznek kilátásba azon PKK-tagok számára, akik a hatóságok számára információt szolgáltatnak a szervezet felépítéséről és tevékenységéről.

Törökország 15 éven át háborút viselt a főleg kurdok által lakott Délkelet-Törökországban a PKK ellen. A szervezet terrorcselekményei, illetőleg a török hadsereg megtorlásai következtében mintegy 37 ezer ember vesztette életét, akiknek többsége kurd lázadó és polgári személy volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről