Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Pokolgépet hatástalanítottak a bilbaói tőzsdén

Vágólapra másolva!
Egy gázolajtartály mellé telepített pokolgépet hatástalanított a rendőrség hétfőn az észak-spanyolországi Bilbao tőzsdéjén. A Bolsa Bilbao épületét, valamint a környező boltokat és hivatalokat azonnal kiürítették, miután két napilap értesítette a rendőrséget a hozzájuk befutott, és az ETA baszk terrorszervezetre jellemző figyelmeztetésről.
Vágólapra másolva!

A rendőrség helyi idő szerint délelőtt 10 óra 30 perckor kapta meg a figyelmeztetést, miszerint húsz percen belül működésbe lép a tőzsde épületében elrejtett pokolgép. A város polgármestere szerint a 15 kilogramm robbanóanyagot tartalmazó csomagra az egyik mellékhelyiségben találtak rá, közvetlenül egy gázolajtartály szomszédságában.

Bár a tengerparti nagyváros Spanyolország egyik legjelentősebb üzleti központja, a tőzsdét a nap egész hátralévő részére bezárták, az esetleg fellelhető nyomok rögzítése érdekében.

Január 12-én a tőzsde szomszédságában lévő bevásárlónegyedben két embert megsebesített és jelentős anyagi kárt okozott egy robbantás, miután a rendőrség nem találta meg a robbanó szerkezetet a megadott időn belül. A független Baszkföld észak-spanyol és dél-francia területeken való létrehozásáért harcoló ETA az elmúlt 34 év terrorakcióiban közel nyolcszáz embert ölt meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről