Amerikai katonák érkeztek Irakba

Vágólapra másolva!
Amerikai kommandósok érkeztek Irakba, hogy a helyszínen tanulmányozzák egy katonai hadművelet beindításának lehetőségét. A hírt egy japán lap tette közzé, amerikai katonai forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A Szankei Simbun nevű újságnak nyilatkozók szerint az amerikai kommandósok az ország északi, az iraki kormányzat ellenőrzése alól kieső, kurdok lakta részén vizsgálódnak, és az a feladatuk, hogy felbecsüljék a Bagdad ellen küzdő helyi ellenzéki erők nagyságát, megkezdjék ezen erők kiképzését, illetve felmérjék, milyen katonai támogatásra lenne szükségük. A "zöldsapkások" állítólag már kapcsolatba is léptek az északi területeken működő ellenzékiekkel.

A lap - az amerikai védelmi minisztériumból származó értesüléseire hivatkozva - azt is megírta, hogy vannak tervek kiképző bázisok létrehozására Irak déli, síiták lakta területein is, ahol szintén alig érvényesül az iraki kormányzat befolyása. Mindez arra utal: ha az amerikai kormányzat valóban úgy dönt, hogy akciót kezd Szaddám Huszein iraki elnök megbuktatására, akkor ezt jelentős mértékben a helyi ellenzék segítségével próbálja majd végrehajtani, ugyanúgy, mint ahogy az Afganisztánban történt.

Korábban:

Az USA állítólag döntött az Irak elleni támadásról