Több száz iskola képez ki vallási fanatikusokat Nagy-Britanniában

Vágólapra másolva!
Háromszáz olyan iskola működik Nagy-Britanniában, amelyekben a tálibokéhoz hasonló oktatási módszerekkel szélsőséges gondolkodású fiatalakot nevelnek. Egy muszlim vallási vezető szerint külföldi ügynökök a szigetországban már több száz fanatikust képeztek ki. Egyikük, Richard Reid a hétvégén megpróbálta felrobbantani magát a United Airlines egyik járatán.
Vágólapra másolva!

Zaki Badavi, az egyik legtekintélyesebb iszlám hittudós felszólította a brit kormányt, hogy sürgősen lépjen fel azok ellen a szélsőséges vallási vezetők ellen, akik hiszékeny fiatalokat gyűjtenek maguk köré, hogy olyan fanatikusokat képezzenek belőlük, mint Richard Reid - írja a BBC. A 28 éves Reid szombaton, egy, a cipőjébe rejtett robbanószerkezettel megpróbálta felrobbantani magát a United Airlines Párizsból Miamiba tartó járatán. Az utasoknak azonban sikerült megakadályozni a merényletet.

Badavi szerint a szigetországban 300 olyan iskola működik, amelynek falai között a tálibok oktatási rendszeréhez hasonló módszerekkel beszűkítik a gyerekek gondolkodásmódját és szélsőséges muzulmán harcosokat nevelnek belőlük. Ezeket a tanórákat a rendes, iskolai oktatást követően tartják.

Abdul Hák Baker muzulmán vallási vezető, aki azt a dél-londoni mecsetet vezeti, amelybe Reid is járt, megerősítette Badavi állításait. Közölte, hogy Nagy-Britanniában több száz, Reid-hez hasonló fanatikust képeztek ki. Baker elmondta: az elmúlt öt év során számtalanszor próbálta felhívni a rendőrség figyelmét azokra az ügynökökre, akik fiatalokat toboroznak, illetve olyan, a környékükön működő katonai csoportokra, amelyek veszélyt jelenthetnek a közösségre nézve, a hatóságok azonban figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetéseit. Abdul Hák Baker attól tart, hogy az ő élete is veszélybe került, mivel információkat adott át a rendőrségnek a terroristacsoportokról.