Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Bin Laden több géprablót is megnevezett

Vágólapra másolva!
Egy újabb fordítás kiderítette, hogy Oszama bin Laden terroristavezér többeket megnevez a szeptember 11-i terrortámadásokban részt vett gépeltérítők közül azon a videofelvételen, amelyet az amerikai kormány a múlt héten hozott nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

George Michael fordító azt állítja, megbízást kapott az amerikai kormánytól, hogy tekintse át még egyszer azt a videoszalagot, amelyen bin Laden arab milliomos, az al-Kaida terrorszervezet vezetője a szeptember 11-i terrortámadásokról beszélget valódi vagy vélt híveivel. "Az alaposabb, ráérősebben elvégzett fordítás kimutatta, hogy számos név előfordul a videofelvételen rögzített beszélgetés szövegében" - közölte csütörtökön Michael. Szerinte a szaúdi születésú terroristavezér három nevet említett az interjúban: Navak Alhamzi, Szálem Alhamzi és Vail Alsehri nevét. George Michael többet nem kívánt elmondani a Pentagon hozzájárulása nélkül.

A fordító azt állítja szerdán adta át az amerikai védelmi minisztériumnak a szöveg új, alaposabb fordítását. Torie Clarke, a Pentagon egyik szóvivője ellenben kijelentette: nem tud új fordításról, de nem lepné meg, ha a beszélgetés alaposabb tanulmányozása során új információk kerülnének elő, hiszen nagyon rossz minőségű a hangrögzítés a szóban forgó felvételen.

Egy másik, szaúdi születésű fordító további neveket is megadott. Az ismeretlen szakember szerint bin Laden többször is kiejti az Algamdi nevet, Ahmed Algamdi, Hamza Algamdi és Szaid Algamdi gépeltérítőkre utalva.

Az amerikai szövetségi nyomozók feltételezése szerint Alsehri az American Airlines 11-es járatán volt azon a tragikus szeptemberi napon, az első gépen, amely becsapódott a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyába, a két Alhamzi az American Airlines 77-es járatán, amelynek becsapódása a Pentagont sújtotta.

Ahmed és Hamza Algamdi a United Flight légitársaság 175-ös járatán volt, a második gépen, amely a Világkereskedelmi Központot pusztította, Szaid Algamdi pedig a United Flight 93-as járatán, amely Pittsburghtől 130 kilométernyire délkeletre zuhant le.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről