<P class="MsoNormal">Japán növelné részvételét az afganisztáni hadjáratban

Vágólapra másolva!
Kína hangot adott nemtetszésének, amiért a japán védelmi miniszter a japán hadsereg szerepének növeléséről kezdeményezett vitát. Peking úgy ítéli meg, hogy Japán saját békealkotmányával ellentétesen cselekedett, amikor csapatokat küldött az Indiai-óceánra.
Vágólapra másolva!

Nakatani Gen japán védelmi miniszter széles körű vitát javasolt hétfőn a japán hadsereg szerepének növeléséről: Mindez összefügg azzal, hogy egy új törvény felhatalmazása alapján Japán hadihajókat küldött a múlt hónapban az Indiai-óceánra az amerikaiak vezette afganisztáni hadjárat logisztikai támogatása céljából. Hozzátette tokiói beszédében: Japán még nem döntötte el, milyen szerepet vállalna hadserege abban az esetben, ha az Egyesült Államok újabb államot támadna meg Oszama bin Laden arab milliomos, terroristavezér kézre kerítése végett.

A japán katonai erő növelésének kérdése roppant érzékenyen érint sok ázsiai országot, amelyek népei keserű emlékeket őriznek a második világháború előtti és alatti brutális japán megszállásról. Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnök többször is szorgalmazta a japán hadsereg nagyobb szerepvállalását a nemzetközi színtéren, de nem ment el odáig, hogy kezdeményezze a hadsereg külföldi bevetését tiltó japán békealkotmány felülvizsgálatát.

A kínai kormány rosszallja, hogy japán csapatok logisztikai támogatást nyújtanak (élelmet és üzemanyagot szállítanak) az amerikaiak afganisztáni hadjáratához. Peking úgy ítéli meg, hogy Japán saját békealkotmányával ellentétesen cselekedett, amikor erre a lépésre elszánta magát. Ezt hivatalos forrásokra hivatkozva jelentette hétfőn az AFP Tokióból. A kínai kormány a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok ápolásával foglalkozó vegyes bizottság november 21-i pekingi ülését használta fel arra, hogy diszkréten Tokió értésére adja rosszallását. Peking felkérte a japán kormányt, hogy a továbbiakban körültekintően járjon el. A kínai fél kifejezte reményét, hogy Japán a jövőben saját alkotmányának megfelelően fog cselekedni.

Korábban:

Japán katonák Afganisztánban