Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Bizonytalan a bin Laden-video levetítése

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök kormányzata mérlegeli, hogy közzétegye-e azt a nemrégiben megszerzett videofelvételt, amelyen Oszama bin Laden elégedetten beszél arról, mennyire meglepően súlyos károkat okoztak szeptember 11-én az Egyesült Államok ellen elkövetett terrortámadások.
Vágólapra másolva!

A felvétel közzététele mellett szóló érv, hogy a terroristavezér által egy társas vacsora közben - egy muzulmán papi személlyel folytatott beszélgetés során - elmondottakból, a szóhasználatból egyértelműen kiderül: Oszama bin Laden előre várta az elrabolt repülőgépekről és az azokkal végrehajtott gyilkos rombolásról szóló híreket, tehát tisztában volt a tervekkel. Oszama a felvételen elmondja: ő maga csak azt remélte, hogy a New York-i Világkereskedelmi Központ épületeinek a repülőgép-becsapódás fölötti része fog összeomlani.

Ez a beismerő vallomás esetleg latba eshet az olyan mohamedánok meggyőzése során, akik mindeddig nem adtak hitelt azon állításoknak, hogy az Afganisztánban menedéket kereső szaúdi származású férfi hálózata, az al-Kaida áll a terrorcselekmények hátterében. Washingtonban ezért több szenátor szorgalmazta a videokazetta tartalmának a közzétételét. A kazetta létezéséről a The Washington Post egyik vasárnapi cikkéből szerezhetett tudomást a nagyközönség. A kazettát egy magánházban találták az afganisztáni Dzsalálábádban.

Mások viszont - és vasárnapi tévényilatkozatának a tanúsága szerint Dick Cheney amerikai alelnök is ez utóbbi táborba tartozik - úgy vélik, hogy nem lenne célszerű további televíziós adásidőt biztosítani Oszama bin Ladennek.

A felvételt megtekintő washingtoni kormányzati illetékesek egyike szerint a szövegből arra lehet következtetni: a géprablók nagyobb része nem tudta, hogy öngyilkos végcélú akcióban vesz részt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről