Sándor herceg monarchiát akar Jugoszláviában

Vágólapra másolva!
Karadjordjevic Sándor jugoszláv herceg szerint lehetséges, mi több, szükséges a monarchia visszaállítása Jugoszláviában.
Vágólapra másolva!

Karadjordjevic Sándor a Dan montenegrói lapnak nyilatkozva a monarchia visszaállítását mint univerzális gyógyírt emlegette a jugoszláviai helyzet stabilizálására. "Hiszem, hogy a monarchia visszaállítása lehetséges, biztos vagyok benne, hogy erre szükség van. Természetesen nem vagyok forradalmár, s nem is hiszek semmilyen megoldás erőltetésében. Elegendő meggyőző érvem van a monarchia mellett, és a népen múlik, hogy folytat-e egy bizonyos hagyományt, vagy véget vet neki" - mondta.

Karadjordjevic Sándor feleségével

A hágai Nemzetközi Törvényszékről szólva Sándor herceg "áldozatnak" nevezte a szerb népet. Mint mondta: az a tény, hogy Hágában egyetlen fontos személyt sem vádoltak meg horvátországi, boszniai és koszovói szerbek ellen elkövetett bűncselekmények miatt, komoly bizalmatlanságot ébreszt a szerbekben a bíróság iránt.

Ugyancsak a jugoszláv uralkodói családdal kapcsolatos az a hír, hogy Sándor herceg feleségét, Katalin hercegnőt hétfőn a szerbiai vöröskereszt tiszteletbeli elnökévé választották, amivel a trónjától megfosztott jugoszláv uralkodó család ötven év múltán visszatért eme jótékonysági szervezetbe. Katalin hercegnőt a vöröskereszt képviselői kérték fel a tisztség betöltésére. Sándor herceg családjával együtt júliusban költözött vissza a Karadjordjevic-dinasztia egykori belgrádi kastélyaiba, a Fehér- és a Régi-palotába. Visszatérése után közölte, hogy nem jelölteti magát politikai tisztségre, s nem fogja sürgetni a népszavazást a királyság visszaállításáról.