Újabb amerikai légicsapás Irak déli tilalmi övezetében

Vágólapra másolva!
Amerikai katonai repülőgépek kedden Dél-Irakban légvédelmi célpontokra mértek csapást - közölte a Pentagon. A légicsapás - a maga nemében október 13. óta az első - a washingtoni bejelentés szerint válasz volt arra, hogy Irak részéről folyamatosan fenyegetik a repüléstilalmi övezetek tiszteletben tartását ellenőrző amerikai, illetve brit gépeket.
Vágólapra másolva!

Az angolszász szövetségesek Irak északi és déli térségének légterében jelöltek ki Irak számára repüléstilalmi övezetet, annak megakadályozása érdekében, hogy a bagdadi rezsim fenyegetést jelenthessen szomszédaira, illetve (északon) saját etnikai kisebbségeire, köztük a kurdokra nézve.

A tilalmi övezet tiszteletben tartását rendszeres járőrözéssel ellenőrző amerikai és brit gépeket az iraki légvédelem radarral gyakran beméri, esetenként föld-levegő rakétákkal támadja. Erre az iraki tevékenységre válaszként az amerikaiak időnként csapást mérnek iraki légvédelmi létesítményekre. Ez történt most is, ám jelen esetben a háttérkörülmények valamelyest eltérnek.

George Bush amerikai elnök hétfőn felszólította Irakot: engedélyezze ismét azoknak a nemzetközi ellenőröknek a tevékenységét, akiknek arról kellene meggyőződniük, hogy Irak immár valóban nem törekszik tömegpusztító képességek megszerzésére. Figyelembe véve az Egyesült Államok jelenlegi afganisztáni katonai műveleteit, illetve a Washington által meghirdetett átfogó és globális terrorizmusellenes hadjáratot, nemkülönben azt a körülményt, hogy a tömegpusztító fegyverekre sóvárgó Irakot számtalanszor érte amerikai részről a terrorizmustámogatás vádja, a hétfői Bush-kijelentés és a keddi dél-iraki "büntető csapás" mindenképpen a Washington-Bagdad feszültség éleződésének a jeleként értelmezhető.