Himlőgyanús levél egy bécsi postahivatalban

Vágólapra másolva!
Az osztrák főváros egyik postahivatalában fehér por hullott ki egy borítékból, amelyet különleges biztonsági intézkedések közepette laborba szállítottak. A gyorsvizsgálatok szerint a por nem tartalmazott himlő kórokozót, amelyet a mellékelt szövegben jeleztek a feladók
Vágólapra másolva!

Egy bécsi postahivatalban első ízben olyan levelet helyeztek biztonságba, amelyben állítólag himlőkórokozók voltak, de az első vizsgálatok szerint nem tartalmazott veszélyes anyagot. A küldeményt kedden este találták, de csak csütörtökön adtak ki róla közleményt. A levélből fehér por hullott ki, és a borítékban talált írás szerint ez az anyag himlőkórokozókat tartalmazott. A küldeményt az immár szokásos biztonsági intézkedések között vitték a laboratóriumba, ahol az első elemzések semmilyen káros anyagot nem mutattak ki, de a végső vizsgálati eredmény csak a hétvégére várható.

Az egészségügyi államtitkár közleményben hangsúlyozta, hogy az előírt intézkedések remekül működtek, s a szakszerű eljárásnak köszönhetően akkor sem fenyegette volna veszély a lakosságot, ha valóban himőkórokozók lettek volna a levélben. A himlő a mostanáig felbukkant lépfenénél veszélyesebb, mert a fertőzés a lépfenével ellentétben emberről emberre is terjed, mégpedig igen nagy sebességgel. Miután a biológiai fegyvernek számító lépfene megjelenése nyomán felmerült a himlőkórokozó terjesztésének lehetősége is, Németország tervezi a himlőoltóanyag újbóli gyártását, Franciaország pedig már hozzá is látott ehhez.

A szakértők azonban továbbra is úgy vélekednek, hogy nem kell biológiai fegyverekkel történő nagyarányú támadástól tartani, s hogy a veszélyes küldemények fő célja a pánikkeltés és ezzel zavar keltése a mindennapi életben és a gazdaságban.