Vágólapra másolva!
A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) úgy döntött szerdán, hogy kilép a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) parlamenti képviselőcsoportjából és saját frakciót alakít, mert a DOS tagpártjai nem teljesítették a vajdasági autonómiával kapcsolatos ígéreteiket.
Vágólapra másolva!

A hat mandátummal rendelkező LSV a második párt, amely kilép a DOS képviselőcsoportjából. Nyáron a Vojislav Kostunica jugoszláv elnök vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) is elhagyta a DOS-frakciót, noha magából a párttömörülésből nem lépett ki. A tartományi autonómia visszaállítását erőteljesen szorgalmazó három párt vezetője - Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), Nenad Canak, az LSV és Miodrag Isakov, a Vajdasági Reformpárt elnöke - kedd esti újvidéki találkozóján élesen bírálta a szerb kormányt amiatt, hogy elodázza a vajdasági autonóm jogkörök visszaállítását.

Kasza József, aki a VMSZ elnökeként szerbiai miniszterelnök-helyettes, kijelentette, hogy fontolóra veszi a szerb kormányból való kilépését, ha Belgrád tovább halogatja a tartományi hatáskörök visszaállítását. A vajdasági vezetők követelték, hogy Belgrád a lehető legrövidebb időn belül rendezze Vajdaság státusának kérdését, és helyezze vissza a tartományi parlament fennhatósága alá az újvidéki rádió-televíziót.

Canak megismételte korábbi követelését, hogy Vajdaságnak is képviseltetnie kell magát a jugoszláv szövetség jövőjéről folytatandó tárgyalásokon.