Abházia Ororszországhoz csatlakozna

Vágólapra másolva!
Az abház miniszterelnök szerint Adházia csatlakozna Oroszországhoz. Moszkva nem reagált a felvetésre. Putyin bejelentette, hogy kész kivonulnia Abházia területéről. Grúzia nem hajtott végre csapatösszevonást az abház határon, állítja a grúz védelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

Anri Dzsergenija abház miniszterelnök szerint az Oroszországi Föderációhoz akar csatlakozni a hivatalosan Grúziához tartozó, de az 1990-es években gyakorlatilag önállóvá vált kaukázusi köztársaság.

A politikus arról számolt be az orosz TV-6 televíziós csatornának adott interjúban, hogy már meg született a társulási szerződést előirányzó hivatalos kérelem, erre azonban Moszkva egyelőre nem válaszolt.

A szakadár köztársaság miniszterelnöke szerint közös jogrendszerről, valutáról, vámrendszerről és határőrizetről lenne szó, ami szerinte is egyértelműen azt jelentené, hogy Abházia az Oroszországi Föderáció tagköztársaságává válik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken bejelentette: Oroszország felszámolja abháziai katonai bázisait és grúz követelésre békefenntartóit is hajlandó kivonni a köztársaságból. Putyin elismerte Grúzia területi egységét és idegen országok konfliktusának nevezte a grúz-abház viszályt.

Grúzia cáfol

A grúz védelmi minisztérium cáfolta az abház kormány vádját, miszerint Tbiliszi csapatokat vont össze a szakadár köztársaság határán.

Az 1990-es éve elejének véres konfliktusát követő béke két héttel ezelőtt sérült meg, amikor - abház vádak szerint Tbiliszi közreműködésével - grúz partizánok és csecsen fegyveresek hatoltak be a hivatalosan Grúziához tartozó, de gyakorlatilag önálló Abházia területére. Feltételezhetően ezek a csoportok lőttek le egy ENSZ-megfigyelőket szállító helikoptert, megölve egy magyar katonatisztet is.

Garri Kuppalba abház védelmi miniszterhelyettes vasárnap azt közölte az orosz Interfax hírügynökséggel, hogy a fegyveresek mintegy 50 fős csoportja Ruszlan Gelajev csecsen hadúr vezetésével éjszaka kitört az abház kormánycsapatok gyűrűjéből a Kodori szorosban, és az orosz határ felé közeledik. Az orosz határőrség ezzel összefüggésben megerősítette erőit a grúz és az abház határon.

Tatjana Gulija, Abházia moszkvai képviseletének vezetője arról tájékoztatta az orosz hírügynökségeket, hogy az október 3-a óta zajló összecsapásokban 9 abház kormánykatona és 40 grúz, illetve csecsen fegyveres esett el. Beszámolója szerint az abház erők 12 diverzánst fogtak el.