A tálibok tisztességesek a kiszabadult újságíró szerint

Vágólapra másolva!
A tálibok fogsásából szabadult brit újságírónő szerint fogva tartói jól bántak vele, és nem voltak ellenségesek. Igaz halálra rémisztették, amikor rákérdeztek, hogy nem akar-e áttérni az iszlám hitre.
Vágólapra másolva!

A tálibok fogságából szabadult brit újságírónő szerint fogva tartói nagyon tisztességesek voltak. Yvonne Ridley, a Sunday Express riportere 10 napot töltött fogságban Afganisztánban, ahol elmondása szerint rendesen bántak vele.

"Nem voltak ellenségesek. Bár űztek velem őrjítő játékokat, tisztességesek voltak" - mondta a BBC-nek az újságírónő. "Megtanultam, hogy a tálibok nagyon tisztességesek, megtartják a szavukat." Ennek ellenére halálra rémült, amikor egy tálib pap megkérdezte tőle, hogy nem akar-e áttérni az iszlámra. Akkor arra gondolt, hogy ez biztosan becsapós kérdés.

A 43 éves Ridley-t az észak-keleti Jalalabad közelében fogták el, mert iratok nélkül lépte át Afganisztán határát. A riporter azért utazott az országba, hogy lássa, hogyan élnek az ottani emberek. Hazatérése után most arról tudott beszámolni, hogy az afganisztáni emberek "fantasztikusak". "Igazán szeretetreméltók, és a nőkben hihetetlen erő van. Sajnos a társadalomban elfoglalt mostani helyzetük miatt nem tudják ezt bebizonyítani, ami nagyon szomorú" - mondta. Ridley szerint a tálibok hatalomra kerülése utáni legőrültebb szabályok, hogy a nők nem vásárolhatnak új ruhát, nem gondozhatják a körmeiket és nem énekelhetnek.

A riporternő beszámolt fogságba esésének körülményeiről is. Elmondta, hogy nem messze a pakisztáni határtól szamara engedetlenkedett, amikor a kameráját meglátták. Ekkor a tálib katonák rákiáltottak, és elhúzták az állattól. Gyorsan hatalmas tömeg támadt körülötte, és a tálibok betuszkolták egy autóba, majd elvitték. A fogva tartás körülményeiről szólva elmondta, hogy elfogadhatóak voltak, habár a tálibok nem engedték meg, hogy telefonáljon - írja a BBC.

Korábban:

A tálibok elengedték a brit újságírónőt