Az ENSZ és Kofi Annan kapta a Nobel-békedíjat

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Kofi Annan ENSZ-főtitkár megosztva kapta az idei, 100. alkalommal odaítélt Nobel-békedíjat. Az elismeréssel járó 10 millió svéd koronát (943 ezer dollárt) egyenlő részben osztják el a kitüntetettek között.
Vágólapra másolva!

Az oslói indoklás szerint az emberi jogokért és a globális konfliktusok rendezése érdekében kifejtett erőfeszítésekkel érdemelték ki a kitüntetést.

A Norvég Nobel Bizottság elnöke, Gunnar Berge méltatásában kiemelte, hogy az ENSZ megalapítása óta "a konfliktusok békés, szervezett megoldásán" fáradozik. A bizottság megítélése szerint a 63 éves, ghánai származású Annan, aki csaknem egész életét a világszervezetnek szentelte, "új életet lehelt" az ENSZ-be, harcolt az emberi jogokért, az AIDS és a nemzetközi terrorizmus ellen.

Az elismeréssel járó 10 millió svéd koronát (943 ezer dollárt) egyenlő részben osztják el a kitüntetettek között. A díjat ünnepélyes keretek között december 10-én, az alapítványt tevő Alfred Nobel halálának évfordulóján nyújtják át Oslóban.