Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Bin Laden Belgrádban járt fegyverekért

Vágólapra másolva!
Oszama bin Laden, a világ első számú terroristája tizenöt évvel ezelőtt Belgrádban járt, fegyvert akart venni százmillió dollár értékben - írja legfrissebb számában a Nedeljni Telegraf című belgrádi hetilap.
Vágólapra másolva!

A lap szerint a történet 1986-ra, Afganisztán szovjet megszállásának idejére nyúlik vissza. Az év júniusában Oszama bin Laden a Genex külkereskedelmi cég jóvoltából látogatást tett a fegyvergyártással és -forgalmazással foglalkozó vállalatnál (SDPR). Eme intézet tevékenységét hosszú évekig a legnagyobb titok övezte Jugoszláviában. Az SDRP évi négymilliárd dolláros forgalmat bonyolított le, s a világ minden jelentős fegyverkereskedőjével volt kapcsolata.

A találkozóról, amely az SDRP egyik irodahelyiségében zajlott le, a minap tájékoztattak olyan személyek, akik akkoriban a Genexnél dolgoztak.

A lap szerint a terroristavezér fegyvereket kívánt venni százmillió dollár értékben. Arra hivatkozott, hogy a szovjet hadsereg a legkorszerűbb fegyverekkel harcol az afganisztáni felkelők ellen, akiknek ehhez képest elavult fegyvereik vannak. Bin Laden azt mondta továbbá, hogy az Egyesült Államok csak szavakkal támogatja a felkelőket, fegyvert és lőszert nem ad nekik.

Noha a nyilvánosság semmit sem tudott Oszama bin Laden belgrádi látogatásáról, a hadsereg vezetésében nagy port kavar a szaúdi férfi megjelenése Belgrádban. Az üzletet nem ütötték nyélbe egyrészt mert Jugoszlávia ellenezte ugyan Szovjetunió afganisztáni intervencióját, de semmi szín alatt nem kívánt belekeveredni a konfliktusba. Másrészt - írja a lap - a jugoszláv hatóságok már akkor tudták, hogy bin Laden terrorszervezete, az al-Kaida mudzsahideket küld Boszniába és Szandzsákba, hogy muzulmánokat verbuváljanak "szent harcra" a Balkánon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről