Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újabb országok segítségét kérik a válaszcsapásokban

Vágólapra másolva!
Újabb országokat kérnek majd fel a közreműködésre a szeptember 11-i terrortámadások elleni válaszcsapásokban. A NATO főtitkára bízik a felkért országok segítségében.
Vágólapra másolva!

A következő hetekben újabb országokat kérnek fel, hogy segítsék az Egyesült Államok által vezetett válaszcsapást a szeptember 11-i terrorakciókra - jelentette be hétfőn George Robertson, a NATO főtitkára.

Robertson kedden felszólal a NATO parlamenti közgyűlésének ottawai tanácskozásán. Ezt megelőzően újságíróknak elmondta: bízik benne, hogy azok az országok, amelyek felkérést kapnak az ellencsapásban való részvételre, rendelkezésre bocsátják majd erőforrásaikat.

A NATO főtitkára szerint a terrorizmus elleni csapás hosszú lesz, sokféle akcióból áll majd, és nem fog a hidegháborúra emlékeztetni. Lord Robertson utalt arra: az Afganisztán elleni rakétacsapások mellett fontos szerepe van a hadviselésben annak, hogy a terroristaközpontokat megfosszák anyagi forrásaiktól, és a hírszerzési információkat jobban megosszák a NATO-tagállamok és más országok között.

A főtitkár kijelentette, nem erőlteti, hogy a NATO a jelenleginél nagyobb szerepet kapjon az ellencsapásban. A NATO a terrorizmus elleni hadviselésnek csak egyik összetevője - mondta Robertson, aki méltatta Kanada szerepvállalását is. Az Egyesült Államok északi szomszédja hat hadihajóval, hat repülőgéppel és különleges erőkkel vesz részt a hadműveletekben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről