Terroristák lőhették le az orosz repülőt

Vágólapra másolva!
Közel nyolcvan emberrel a fedélzetén a Fekete-tengerbe zuhant egy orosz repülőgép. A tragédiát állítólag egy, a gép fedélzetén történt robbanás okozta. Az orosz szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) egy munkatársa közölte: egyre valószínűbb, hogy terrortámadás miatt zuhant le a gép. A CBS amerikai hírtelevízió amerikai titkosszolgálati értesülésekből ugyanakkor úgy tudja, hogy a repülőgépet rakétával lőtték le. A hírszerzés azt feltételezi, hogy a föld-levegő rakétát a Krím-félszigetről indította egy terrorista csoport.
Vágólapra másolva!
Egy orosz Tu-154-es

Az orosz hatóságok közölték, hogy csütörtökön 11.45-kor 77 emberrel a fedélzetén a Fekete-tengerbe zuhant a Siberia Airlines Tu-154-es utasszállító gépe. A repülőgép Tel-Avivból Novoszibirszkbe tartó heti menetrend szerinti járat volt. A gép 200 kilométerre Novorosszijszk városától csapódott az ott körülbelül 1000 méter mély vízbe.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtéren közölték: a gépen 57 izraeli utazott. Az izareli utasok közül néhányan orosz bevándorlók voltak. A gépet és utasait a szokásos - rendkívül szigorú - ellenőrzésnek vetették alá felszállás előtt. A gép megállt a bulgáriai Burgaszban kerozinért, ahol valósíznűleg még néhány utas szállt fel.

Az Interfax orosz hírügynökség azt közölte, hogy a tragédia idején egy örmény légitársaság közelben tartózkodó gépének személyzete látta, amint a Tu-154-es fedélzetén robbanás történt.

"Láttam ahogy felrobban a gép, fölöttem volt. Beleesett a tengerbe, és aztán volt még egy robbanás. Úgy látta, olaj égett" - mondta az örmény gép pilótája.

A szerencsétlenség helyszínére mentőhajót indítottak. Az esetről Vlagyimir Putyin orosz elnököt is értesítették, aki utasítást adott a katasztrófa körülményeit kivizsgáló bizottság felállítására. A bizottság vezetésével Vlagyimir Rusajlót, a nemzetbiztonsági tanács titkárát bízták meg.

"Teljesen átvizsgáltuk a helyszínt, és már elemeztük is az eredményeket. Egyre valószínűbb, hogy terroristatámadásról van szó" - mondta az orosz szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) egy munkatársa. Az izraeli biztonsági szervek sem zárják ki a terrortámadás lehetőségét.

[origo]