Az Északi Szövetség ismeri bin Laden rejtekhelyeit

Vágólapra másolva!
A tálibellenes Északi Szövetség azt állítja, ismerik Oszama bin Laden rejtekhelyeit, és hajlandóak átadni információikat, így Amerikának csupán le kellene csapnia a célpontokra. Ugyanakkor Omár molla, Afganisztán szellemi vezetője arra figyelmeztetett: minden afgán, aki együttműködik az Egyesült Államokkal, a kollaboránsok sorsára jut majd.
Vágólapra másolva!

A tálibellenes koalíció egyik vezetője szerint az Északi Szövetség tudja, hogy Oszama bin Laden az afganisztáni Uruzgán tartományban rejtőzködik. A férfi azt is közölte, hogy ismerik a szaúdi milliárdos titkos búvóhelyeit, és bin Laden letartóztatásának érdekében készek átadni információikat. Az Északi Szövetség magabiztosan állítja, hogy egyedül is le tudja győzni a tálibokat, és az Egyesült Államoknak nem szükséges csapatokat küldenie Afganisztánba. Úgy vélik, Amerikának csupán csapást kell mérnie azokra a célpontokra, amelyeket az Északi Szövetség megjelölne számukra.

Az Abdul Rasid Dosztum üzbég tábornok vezette ellenzéki csapatok egyes helyeken már megközelítették Balk tartomány közigazgatási központját, Mazari-Sarif városát, és folyamatosan szorítják ki a kormány seregeit. Ugyanakkor harcok dúlnak Herát tartományban is. Az Északi Szövetség Tahár és Kunduz tartományokban átcsoportosítja csapatait egy új, támadó hadműveletre való felkészülés jegyében.

A tálibok 1997 tavaszán foglalták el az üzbég-afgán határ közelében fekvő Mazari-Sarifot, és ennek nyomán Dosztum kénytelen volt elmenekülni Törökországba. A tábornok most azt hangoztatja, hogy vissza akar vágni a táliboknak a tőlük elszenvedett megaláztatásokért, és a közeljövőben visszafoglalja a várost.

Ugyanakkor Mohammed Omár molla, az afganisztáni tálib mozgalom szellemi vezetője szerint minden afgán, aki készen állna amerikai segítséggel átvenni a hatalmat, a Szovjetunió kollaboránsainak sorsára jut majd. Omár molla korábban azzal fenyegette meg az Egyesült Államokat, hogy a Szovjetunió sorsára jut, ha háborút indít Afganisztánban.