Újabb letartóztatások Európában a terrortámadások nyomán

Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában és Spanyolországban is több személyt vettek őrizetbe az elmúlt napokban. Őket Európában található amerikai érdekeltségek elleni támadások szervezésével gyanúsítják. A spanyolok azt állítják, sikerült felszámolniuk az al-Kaida szervezet egyik helyi sejtjét.
Vágólapra másolva!

A brit rendőrség kedden három férfit vett őrizetbe, akikről feltételezik, hogy az Oszama bin Laden al-Kaida csoportjához kötődő, Európában működő iszlám fundamentalista csoportokkal állnak kapcsolatban.

A letartóztatásokra Leicesterben került sor, ebben az angliai városban él a legnagyobb létszámú muzulmán közösség Nagy-Britanniában. Az őrizetbe vételek a múlt heti franciaországi, belgiumi és hollandiai letartóztatásokkal függenek össze. A kontinensen őrizetbe vett iszlám szélsőségesek állítólag egy európai iszlám hálózathoz tartoznak, amely Európában lévő amerikai érdekeltségek, köztük a párizsi amerikai nagykövetség ellen készült merényleteket elkövetni.

Londonban és Birminghamben a hét végén négy személyt - köztük egy algériai származású pilótát és francia feleségét - állított elő a brit rendőrség az Egyesült Államok elleni terrortámadások kapcsán. Az előállításokra az FBI által a gyanúsítottakról összeállított lista alapján került sor. Egy férfit az első kihallgatás után, az algériai pilóta feleségét pedig kedd este engedték szabadon. Az algériai férfit, aki az Egyesült Államokban kapott pilótakiképzést, és tavasz óta egy angliai repülőiskolában tartózkodott továbbképzésen, a Scotland Yard terroristaellenes csoportjának nyomozói hallgatják ki.

A New York és Washington elleni terrortámadások feltételezett elkövetői közül tizenegyen Nagy-Britanniában tartózkodtak a merényletek előtt. A The Times című brit napilap szerint az FBI tájékoztatta erről a Scotland Yardot. A gépeltérítők közül öten júniusban hagyták el Londont, egy a hírszerzés által "létfontosságú tervezési tanácskozásnak" nevezett találkozó után. A többiek korábban távoztak Angliából. A 11 gépeltérítőhöz az Egyesült Államokban csatlakozott nyolc társuk, közülük hárman az iszlám szélsőségesek egy németországi hálózatának tagjai.

A nyomozók úgy vélik, a gépeltérítők közül néhányan többször is megfordultak Nagy-Britanniában a szeptemberi támadások előtt, és a merényletek előkészítését egy angliai sejt is segíthette. Az FBI átadta a Scotland Yardnak azokat a bankszámlákat, telefonszámokat, hitelkártya-másolatokat, amelyeket nagy-britanniai tartózkodásuk alatt használhattak a terroristák. Az egész ország területére kiterjesztett nyomozástól azt várják, hogy fényt deríthet a gépeltérítők valódi kilétére, mivel néhányuk hamis útlevéllel érkezett brit földre, és a merénylet idején is azt használták. A nyomozók szerint a Nagy-Britanniában megfordult 11 személy pénzgyűjtő tevékenységet is folytatott.

Közben a spanyol rendőrség az ország több tartományában végrehajtott akciója keretében felgöngyölített egy Oszama bin Laden hálózatához kötődő terrorista sejtet. A csoport hat algériai származású személyből áll, akiknek egy részét Spanyolország délkeleti részén vették őrizetbe.

Korábban:

Nagy-Britanniába vezetnek a Maszud-gyilkosság nyomai
2001. szeptember 26.

Elfogatóparancsot adtak ki bin Laden helyettese ellen is
2001. szeptember 26.

Célpont volt a párizsi amerikai nagykövetség is
2001. szeptember 16.