A Hamász és az Iszlám Dzsihád elutasítják a tűzszünetet

Vágólapra másolva!
Két palesztin iszlám radikális mozgalom bejelentette, hogy elutasítja az Arafat által meghirdetett tűzszünetet.
Vágólapra másolva!

A Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin iszlám radikális mozgalmak szerdán Gázában bejelentették, hogy elutasítják a Jasszer Arafat palesztin elnök által kedden meghirdetett tűzszünetet.

"Amíg az (izraeli) megszállás tart, addig az ellenállás is folytatódik - jelentette ki Gázában a Hamász egyik vezetője, Abdelaziz al-Rantiszi. "A Hamász nem hajlik meg az amerikai nyomásra és nem kapitulál" - fűzte hozzá. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a szervezet milyen formában folytatja harcát.

Abdallah Sami, az Iszlám Dzsihád nevében kijelentette: a szervezet elutasítja az "úgynevezett tűzszünetet". "Ha földünk megszállása, a népünk elleni izraeli agresszió folytatódik, az ellenállás törvényes jogunk, és ezt a világon semmilyen erő sem tudja megállítani" - vélekedett Sami.

Arafat kedden ünnepélyesen bejelentette, hogy megerősítette parancsát a Palesztin Hatóság biztonsági erőinek: tartassák tiszteletben az izraeli-palesztin tűzszünetet, még önvédelemből se lőjenek az izraeli katonákra.

A két szélsőséges szervezet nem veszi figyelembe, hogy Jasszer Arafat eleget tett Ariel Saron izraeli kormányfő felszólításának, és arra utasította honfitársait, hogy tartsák be a tűzszünet. A zsidó újév alkalmából a zsidó néphez intézett levelében közölte: reméli, hogy az izraeli kormány válaszol a békefelhívásra és a tűzszünet, a palesztinokkal szembeni katonai akciók leállítása mellett dönt. Három palesztin megsebesült kedden este nem sokkal azután, hogy izraeli részről is bejelentették a tűzszünetet.

Hétfőn még nem volt jele annak, hogy tűzszünet lenne érvényben, bár Saron ismét a tűzszünet betartására szólította fel a feleket. Izraeli katonák és palesztin fegyveresek csaptak össze a Jordán folyó nyugati partvidékén, Rámalláh közelében. A lövöldözésben 11 palesztin, valamint egy katona megsebesült.

Korábban:

A tűzszünet betartására utasított Arafat