Veszélyben lehetnek az atomerőművek

Vágólapra másolva!
Képtelenség lenne megvédeni egy atomerőművet a múlt hetihez hasonló, levegőből érkező terrortámadástól. "Egy üzemanyaggal töltött nagyobb gép becsapodása mindenképp pusztító hatással járna" - közölte hétfőn a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) szóvivője (IAEA).
Vágólapra másolva!

A szervezet szóvivője, David Kyd az osztrák hírügynökségnek elmondta: az egyesült államokbeli atomerőműveket nem tervezték olyan biztonságosra, hogy ellenálljanak egy repülőgép becsapódásának. Az erőművek biztonságának megerősítése pedig olyan sokba kerülne, hogy már nem érné meg az üzemeletetés. Igaz, a drága munkálatok sem tennék teljesen sebezhetetlenné a létesítményeket egy katonai vagy polgári gép becsapódása esetén - tette hozzá Kyd.

Ha a terroristáknak sikerülne megtámadniuk egy atomerőművet, a cementburok nem tudna ellenállni a csapásnak - mondta Kyd. Amennyiben az erőmű hűtőrendszere is megsérülne, az robbantást idézne elő. Ha ez is megtörténik, aligha kerülhető el a radioaktív anyagok kiszivárgása. "Egy üzemanyaggal töltött nagyobb gép becsapodása mindenképp pusztító hatással járna" - közölte a szóvivő.

[origo]