Pénteken délben 800 millióan emlékeztek a támadás áldozataira

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok mellett a világ 43 országában emlékeztek meg a keddi támadás áldozatairól, mintegy 800 millióan - Izlandtól Oroszországig. Amerikában Bush elnök a pénteki napot a gyász és az emlékezés napjává nyilvánította.
Vágólapra másolva!

Szinte minden európai országban Izlandtól Oroszországig megemlékeztek a támadás áldozatairól. Világszerte pedig összesen 43 országban körülbelül 800 millió ember állt meg péntek délben néhány percre, hogy néma tiszteletadással emlékezzen a keddi eseményekre és az áldozatokra.

A CNN szerint több városban, így Koppenhágában még a tömegközlekedés is megállt. Londonban ezrek gyűltek össze a Szent Pál-katedrálisnál, ahol Erzsébet királynő jelenlétében emlékeztek meg az áldozatokról. Az üzletekben is megállt az élet néhány percre, a kocsmák, vendéglők később nyitottak a szokott időpontnál. Több országhoz hasonlóan délben Magyarországon is félárbocra engedték a nemzeti zászlót.

Az Egyesült Államokban Bush elnök már korábban ötnapos nemzeti gyász rendelt el. Pénteket pedig a gyász és az emlékezés napjává nyilvánította. Ennek keretében délután New Yorkba látogat, ahol személyesen akarja az áldozatok hozzátartozóinak részvétét kifejezni és a mentésben részt vevőknek is személyesen akar köszönetet mondani az elnök.

Bush bejelentette azt is, hogy rendkívüli állami segélyt kapnak a tragédiában meghalt vagy eltűnt tűzoltók és rendőrök családtagjai. Szintén támogatást kapnak a mentési munkálatok közben megsebesültek is.