Kitoloncoltak öt muzulmánt Olaszországból

Vágólapra másolva!
Az amerikai merényletek után az olasz rendőrség fokozott ellenőrzéseket tart. Pénteken kitoloncoltak öt muzulmán férfit, akik illegálisan tartózkodtak az országban.
Vágólapra másolva!

Az olasz hatóságok kitoloncoltak öt muzulmán férfit, aki illegálisan tartózkodott az országban a milánói Malpensa repülőtér közelében. A New-York-i és washingtoni merényletek után az olasz rendőrség nagy erőkkel próbálja ellenőrzése alatt tartani országa területét. Ennek keretében bukkant rá két iránira, két palesztinra és egy algériaira, mindegyik tartózkodási engedély nélkül lakott az észak-olaszországi Gallaratéban, Varese környékén, túlságosan közel a milánói Malpensa repülőtérhez.

Olaszországban jelenleg mintegy négyezer arab állampolgárt tart megfigyelés alatt a rendőrség, ezek közül több mint százat veszélyes elemként kezel. Van olyan személy is, aki a nyilvántartásban hat különböző álnéven szerepel. Az olasz hatóságok korábban lefüleltek több terrorista csoportot is. Főleg algériaiakról van szó, így a Szalafita Csoport az Imádságért és a Küzdelemért elnevezésű kis csoport tagjairól, akik szinte minden kétséget kizárólag kapcsolatban voltak Oszama Bin Laden szaud-arábiai milliárdossal.

Az amerikai tragédia kapcsán utólag egészen más fénybe került egy hat hónappal ezelőtt történt római bűncselekmény. Áprilisban ugyanis ismeretlenek feltörtek néhány szobát a Hotel Nazionaléban. Ez a szálloda közvetlenül az olasz képviselőház épülete mellett áll, a külföldi légitársaságok pilótái gyakran szállnak meg itt. A betörők éppen az American Airlines egyik pilótájának és légikísérőjének a szobájába hatoltak be (ez az a társaság, amelyhez a merényletsorozathoz felhasznált négy gép közül kettő is tartozott). Az akkor még hétköznapi rablásnak tűnt akcióban a tettesek több mágneses kártyát loptak el, ezen kívül elvitték a légikísérő egyenruháját is. Az ellopott kártyák lehetővé teszik a bejutást az American Airlines bármely irodáiba, akárcsak a világ minden repülőterének a közönségtől elzárt helyeire. A kirabolt
pilóta rögtön jelentette cégének a kártyák eltűnését, így azokat azonnal érvénytelenítették.

Korábban:

Nyomok Rómában: pilótaigazolványt és egyenruhát loptak egy hotelből