Több arab ellen rendeltek el nyomozást Németországban

Vágólapra másolva!
A német főügyész csütörtökön nyomozást rendelt el több arab származású személy ellen terrorista célokat követő bűnszervezetben való tagság gyanújával.
Vágólapra másolva!

Kay Nehm szövetségi főügyész Karlsruhéban bejelentette: az iszlám vallás fundamentalista irányzatához tartozó személyekről feltételezik, hogy részt vettek a keddi, egyesült államokbeli merényletek kitervelésében és elkövetésében. Hárman közülük átmenetileg Hamburgban laktak, kettő a helyi műszaki egyetem villamosmérnöki karának volt a hallgatója. Egyikük neve sem szerepelt a városi rendőrség bűnügyi nyilvántartásában.

A hamburgi rendőrök éjjel megrohamoztak és átvizsgáltak egy lakást, amelyet korábban Muhammad Atta bérelt. Róla és egyik társáról az amerikai nyomozók időközben kiderítették, hogy tavaly július és 2001 januárja között Floridában éltek, ahol elvégeztek egy pilótaképző tanfolyamot. Mind a ketten az Egyesült Arab Emírségek állampolgárai voltak. Floridai bejelentkezésekor Atta és társa a most átkutatott hamburgi lakást adta meg állandó címeként. Hírek szerint a World Trade Centerbe fúródott egyik repülőgépet Atta vezette, egyik társa ugyanezen a gépen volt, míg harmadik társuk a Pittsburgh közelében lezuhant repülőgépen utazott. Nehm főügyész figyelemre méltónak nevezte, hogy a bostoni repülőtér parkolójában hagyott gépkocsiban az FBI nyomozói egy táskát találtak, amelyben egy légitársaság egyenruhája és egy
búcsúlevél volt. A táska az egyik Hamburgból "elszármazott" arabé volt. "A levélből arra lehet következtetni, hogy az illető nem hétköznapi utasként szállt föl a repülőgépre" - fogalmazott a német
főügyész.

Hamburgban a nap folyamán őrizetbe vettek és tanúkihallgatásra a rendőrkapitányságra szállítottak egy csadorba burkolózott nőt. Ezen kívül letartóztattak egy egyiptomi származású férfit, aki a helyi repülőtéren dolgozik. Utóbbira az éjszaka átkutatott négy lakás egyikében bukkantak a rendőrök. Egy harmadik, szintén arab származású gyanúsított, akinek nevét ismeri a rendőrség, egyelőre szabadlábon van.

A főügyész közlése szerint bizonyos jelek arra utalnak, hogy a Hamburgban élő személyek az idei év kezdete óta terrorszervezet létrehozására irányuló tevékenységet folytattak. Közvetlen kapcsolatot a szóban forgó egyének és a keddi merénylet értelmi szerzőjének tartott szaúdi milliomos, Oszama bin Laden között azonban még nem sikerült kimutatni.