Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Izrael kivonult, Dél-Afrika kompromisszumra törekszik<BR/>

Vágólapra másolva!
Kivonult hétfőn Izrael és az Egyesült Államok küldöttsége a dél-afrikai Durbanben negyedik napja zajló ENSZ-értekezletről, mert a rasszizmusellenes konferencia rasszista államnak nyilvánította Izraelt. A kiadott nyilatkozatban népirtással és háborús bűnökkel vádolják a zsidó államot. A dél-afrikai házigazdák új nyilatkozat kidolgozásával próbálják csillapítani a kedélyeket.
Vágólapra másolva!

Izrael-ellenes tüntetők

Izrael ellen tüntetnek

Emberjogi szervezeteket, mint az Amnesty International és a Human Rights Watch csalódással töltötte el az USA és Izrael döntése. "Azzal, hogy kivonult a konferenciáról, az Egyesült Államok magára hagyta a rasszizmus áldozatait mindkét oldalon" - mondta Maya Catsanis, az Amnesty International szóvivőnője.

Simon Peresz izraeli külügyminiszter úgy jellemezte a dél-afrikai konferencia eseményeit, mint egy "hihetetlen próbálkozás Izrael rágalmazására. Egy fontos, emberi jogokat védő konferencia vált a gyűlölet forrásává"- nyilatkozta egy Jeruzsálemben tartott sajtótájékoztatón.

Mordeháj Jedid izraeli küldött hétfőn a konferencián tartott kemény hangú beszédében antiszemitának nevezte azokat az arab és iszlám államokat, amelyek rasszistának nevezik Izraelt. A "felháborító és mániákus vádaskodások, amelyek elhangzottak, arra tesznek kísérletet, hogy egy politikai kérdésből faji kérdést csináljanak, aminek a megoldására alig van esély"- mondta Jedid.

Amr Musza - korábbi egyiptomi külügyminiszter, aki jelenleg az Arab Államok Szövetségének a vezetője - azt mondta: "Mi a haszna egy olyan dokumentumnak, amely az egyik vagy a másik oldalra hajlik? Azt egyszerűen elítélik és elvetik, de teljesíteni soha nem lehet" - mondta.

A dél-afrikai házigazdák hétfő este a Közel-Keletre vonatkozó "teljesen új szöveg" kidolgozásával igyekeztek sínen tartani a konferenciát A nyilatkozás megfogalmazását az EU sem fogadhatja el - jegyezték meg diplomaták. Az Egyesült Államok és Izrael távozása ellenére az Európai Unió és Kanada egyelőre maradnak Durbanben - írja az MTI.

Az ENSZ főtitkára a ruandai fővárosban "szerencsétlennek és sajnálatosnak" nevezte az amerikai kivonulást. Kofi Annan "azt kívánta, bárcsak maradtak volna az amerikaiak, hogy a többiekkel együtt fáradozzanak a jó megoldás, a jó megfogalmazás érdekében", hiszen "a rasszizmus, az idegengyűlölet, az intolerancia problémája minden társadalomban jelen van. Az ENSZ tagállamainak álláspontja eltér, nézeteik különböznek, de a konferencia célja az, hogy az áldozatokra összpontosítsunk" - fejtegette Annan.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről