Tilos lesz tüntetni a FAO-csúcs színhelyén

Vágólapra másolva!
A genovai tapasztalatok után az olasz kormány mindenfajta tüntetést megtiltott a novemberi FAO-konferencia ideje alatt Olaszország nagyvárosaiban. Az értekezlet helyszínét kedden nevezi meg az olasz kormányfő.
Vágólapra másolva!

Hamarosan határozni kell arról, melyik olasz városban rendezzék meg az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) világkonferenciáját. Az olasz kormány nem kívánja olyan helyen megrendezni a tanácskozást, ahol a várható tüntetések során műemlékek sérülhetnek meg, a konferencia szervezői viszont ahhoz ragaszkodnak, hogy tekintélyes helyen tarthassák megbeszéléseiket. Bárhol rendezik is azonban, a konferencia ideje alatt a hatóságok nem engedélyezik a tüntetéseket. A globalizációellenes csoportok csak külterületeken szervezhetnek megmozdulásokat.

A FAO-csúcsot november 5-e és 9-e között rendezik meg, 190 ország küldötteinek részvételével. A genovai tapasztalatok után a kormány mindenképp tökéletesen biztosítható helyszínt keres, amelynek ráadásul a tanácskozás minél egyszerűbb lebonyolítása érdekében a főváros közelében kell lennie. Ezt azért tartják lényegesnek, mert a FAO központja épp Rómában van, valamint a szervezők ragaszkodnak hozzá, hogy nemzetközi repülőtér közelében folyjanak a megbeszélések.

Silvio Berlusconi kormányfő hétfőn is folytatja a hetek óta tartó egyeztetéseket, ezúttal a szervezet elnökét, Jacques Dioufot és Ruggiero olasz külügyminisztert fogadja római rezidenciáján, és együtt tekintik át a lehetőségeket, mely olasz kisvárosokban lehetne megtartani a tanácskozást - írja a la Repubblica.

Az egyik legesélyesebb a Róma közelében fekvő Fiuggi városka, de több kisebb helység is szóba kerülhet még. Brindisi polgármestere felajánlotta, hogy a délolasz városban megtarthatják a konferenciát, sőt már a városon belül is konkrét elképzelései vannak a helyszínekről. Hétfőtől erről a lehetőségről is tárgyalások kezdődnek, és elképzelhető, hogy kedden megnevezik a FAO-csúcs helyszínét.

[origo]