Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Konkretizálódik a vajdasági autonómia

Vágólapra másolva!
Vladan Batic szerb igazságügyi miniszter szerint a vajdasági autonómia teljes visszaállításának folyamatában először a tudományt, a kultúrát, az oktatást, a tájékoztatást, illetve még néhány más államigazgatási területet adnak át tartományi hatáskörbe.
Vágólapra másolva!

Batic közölte, hogy a szerb és a vajdasági kormány közös szakértői csoportja útmutatás gyanánt már megalkotott egy tervet, amelynek alapján a köztársasági jogkörbe tartozó területek egy részét átadják a tartományi szerveknek. Az említett tervet két héten belül hagyja jóvá a szerb kormány. Rögtön ezután a javasolt megoldásokról állást foglal a szerbiai kormányzó pártkoalíció, a DOS elnöksége. A javaslatok csak ezután kerülnek a szerb parlament elé.

Batic szerint a vajdasági hatóságoknak átadandó hatáskörök többségét törvények szabályozzák, ezért a teljes körű autonómia visszaállításához törvénymódosításokra lesz szükség. A DOS-elnökség kedd esti ülésével kapcsolatosan - amelyen döntöttek a vajdasági autonómia helyreállításáról - Batic elmondta: "Tény, hogy a volt rezsim akaratából megnyirbálták a vajdasági hatáskörök egy részét, de a jelenlegi kormány regionalizációra és decentralizációra törekszik."

Kasza József szerbiai miniszterelnök-helyettes, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke a minap közölte, hogy mintegy száz törvényt és törvényerejű rendeletet kellene felfüggeszteni ahhoz, hogy Vajdaság visszanyerje az 1989 előtti autonómiáját.

A mintegy kétmillió lakosú - a tartományban több mint 300 ezer magyar él - észak-szerbiai tartomány 1974-ben, az akkori haladó szellemű jugoszláv alkotmány értelmében széles jogköröket kapott Szerbián belül. Ugyanúgy jutott például képviselethez az akkori jugoszláv államelnökségben, mint a hat szövetségi köztársaság, illetve Koszovó. Slobodan Milosevic 1989-ben korlátozta Vajdaság autonómiáját, amely egykor a délszláv térség egyik legtehetősebb tartománya volt.

Korábban:

Seselj őrült tákolmánynak nevezte a Vajdaság autonómiáját

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről