A macedón menekültek elégedetlenek a békeszerződéssel

Vágólapra másolva!
Az Orhiban aláírt békemegállapodás után továbbra is bizonytalan az otthonaikat elhagyni kényszerültek helyzete. A parlamentnél táborozó menekültek helyzetéről és kilátásaikról számol be helyszínen tartózkodó tudósítónk. Többek közt arról, hogy a helyiek szerint az albánok kijáratot akarnak maguknak a tengerre, és hogy az USA a bevonulás után örökké ott marad.
Vágólapra másolva!

A macedón parlamenttel, a Szobrányeval szembeni parkban sátrak állnak. A Tetovo és Kumanovo városok körzetéből elmenekült macedónok vertek tábort a törvényhozással átellenben. A sátrak előtt, a járdán az USÁ-t, a NATO-t, a nemzetközi közvetítőket gyalázó transzparenseket helyeztek el a sátorlakók, akik menekültek és tüntetők is egyúttal.

A kempingasztalt négyen ülik körül, és a globalizációt kitervelő, világméretű, emberiségellenes amerikai összeesküvést leplezik le, ezért várnom kell soromra. "Amerika most bevonul, és soha többé nem megy el innen. Ezt is azért kavarták, az albánokat azért fegyverezték fel, hogy bevonulhassanak. És erről a Nyugat semmit sem tud, ők csak az albán oldalról tájékoztatnak." Onnan tudják, hogy a helyi újságban olvasták, derül ki.

Nem, ők nem menekültek, csupán önkéntesként segítik az otthonaikat az albán fegyveresek nyomására elhagyó honfitársaikat. "Kijáratot akarnak a tengerre az albánok, azért van ez az egész."

"Á, hülye vagy, ne olvass, ha nem érted, hisz nekik ott a tengerük, az amerikaiak akarják így biztosítani az olajvezetékeket."

A menekültek azért táboroznak a parlament és a szkopjei bevásárlóközpont közé ékelődő parkban, mert tudni szeretnék, mi lesz a sorsuk, miután Borisz Trajkovszki államelnök, a szláv és az albán pártok vezetői (minadahányan a nemzeti egységkormány tagjai) valamint az EU és az USA különmegbízottjai Ohridban aláírták a békemegállapodást.

Este van, a sötét park mellett forgalmas főútvonal vezet, a benzingőzbe száll a panaszáradat. Arról, hogy a Tetovo és Kumanovo körüli macedón falvak lakóinak nem volt már maradásuk. Az albán fegyveresek zaklatásai, bántalmazásai elől menekültek el azokra a területekre, amelyeket a macedón biztonsági erők ellenőriznek. És most, hogy aláírták a béketervet, és a NATO már elkezdte bevonulását Macedóniába, most senki sem tudja - vagy akarja - megmondani, mikor térhetnek vissza a menekültek otthonaikba. És hogyan. Egyáltalán, számol-e valaki velük? A parlamenttel szemben táborozók határozottan úgy érzik, hogy nem.

Macedóniában összesen mintegy 115 ezerre teszik a menekültek számát. Ebből 62 ezren az ország határain belül maradtak. A Koszovóba menekültek száma 52 000 körül van. Macedóniában a legkülönbözőbb helyeken vannak elszállásolva az otthonaikat elhagyni kényszerülők. Van, akinek (körülbelül 4 000 ember) magánházakban jutott hely, másokat ("a fejeseket") apartmanokban helyezték el. Sokan többedmagukkal tömegszállásokra, szállodákba vagy nyaralókba kerültek, többen például kollégiumokban "tartózkodnak ideiglenesen".

Mivel szeptember elsején kezdődik a tanév - és mivel már most világos, hogy jelentős részük addig nem térhet haza -, a gyerekek oktatását helyben kezdték el szervezni.

A menekültek mellé állt a Macedónok Világkongresszusa nevű szervezet. Együttes erővel lezárták azt a főutat, amely Szkopjéből a Koszovói határ felé vezet. Mivel ez a KFOR fő utánpótlási útvonala, a zárlat érzékenyen érinti a NATO vezette koszovói békefenntartó-missziót.

Az autókból útakadályokat improvizáló tüntetők azt követelik, hogy a nyugat számoljon le az albán felkelőkkel és biztosítsa a jelenleg albán fogságban lévő macedónok szabadon bocsátását. Kártérítést követelnek továbbá a nyugattól, amiért nem akadályozták meg, hogy a zendülők és a fegyverszállítmányok Macedóniába érkezzenek.

A NATO a macedón kormánynál tiltakozik a blokád miatt.

A menekültek és a követeléseiket támogató szervezetek Szkopjéban is tüntetéseket terveznek. A sátortábor addig is - és minden bizonnyal utána is jó ideig - ott marad, a parlamenttel szembeni parkban.

Makai József, Szkopje

Korábban:

Folytatódik a NATO bevonulása Macedóniába