Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szabadkán megnyitották Magyarország főkonzulátusát

Vágólapra másolva!
Zoran Djindjic szerb kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen nyitotta meg Szabadkán Magyarország főkonzulátusát. Orbán előtte elfogadta Djindjic meghívását, ősszel Belgrádba látogat.
Vágólapra másolva!

A Szabadka egyik legszebb épületében működő konzulátus megnyitásakor Orbán Viktor kifejtette: Magyarország érdekelt abban, hogy jó legyen a viszonya szomszédjával, s Szerbia ismét erős és nagy reményű országgá váljon, amelyben a magyarok megbecsült polgárokként élhetnek.

A magyar miniszterelnök szerint Közép-Európa jelenleg egy újabb aranykor küszöbén áll, a térség országai összefogásával a Baltikumtól az Adriáig, illetve Szerbia déli határáig olyan térség jöhet létre, amely utoléri Európa nyugatabbra lévő országait.

Zoran Djindjic örömét fejezte ki amiatt, hogy megnyílik Szabadkán a főkonzulátus, amely megkönnyíti majd az ott élő magyarok életét és munkáját. Mint mondta, a két ország kapcsolatainak különleges jelentőségük van; ez elsősorban a Vajdaságban élő nagy létszámú magyar közösségnek köszönhető, amely az elmúlt 10 évben a demokratikus változások motorja volt. A szerb kormányfő köszönetet mondott a vajdasági magyaroknak azért, hogy az elmúlt 10 év változásai idején sohasem csak a saját jogaikért harcoltak, hanem egész Szerbia demokratizálódásáért.

Közölte: Szerbia nevében kötelezettséget vállal arra, hogy az országban élő minden polgár és nemzetiségi csoport mindig az európai normáknak megfelelő jogokat élvezhet. A szabadkai rendezvényre a Vajdaság minden magyarok lakta településéről buszok szállították a résztvevőket, akiknek útját a Vajdasági Magyar Szövetség szervezte. A képviselet átadása előtt előtt Zoran Djindjic és Orbán Viktor politikusok kíséretében tárgyalt az észak-bácskai Palicson, s a festői szépségű Palicsi-tó partján lévő kisvendéglőben költötte el ebédjét. A másfél órás szűk körű megbeszélés után Djindjic bejelentette, hogy a magyar miniszterelnökkel elvi egyetértésre jutott több gazdasági kérdésben. Mint mondta, összesen hat témakörben született szóbeli megállapodás. Az első a dunántúli turizmus.

A szerb miniszterelnök szerint közös bizottságot és pénzalapot hoznak létre, amelynek segítségével finanszírozzák és elősegítik a turizmus minőségi fejlesztését a Duna-mentén. Fontolóra veszik a Belgrád-Budapest autópálya államközi projekt keretében történő felépítését, aminek érdekében ugyancsak egy pénzalap létrehozását tervezik. Harmadik területként egy szabadkereskedelmi terület létrehozását jelölte meg a szerb kormányfő, hozzátéve, hogy kölcsönös vámkedvezményeket is bevezethetnek. Elvi egyetértés született egy 200 millió német márkás hitelgarancia-alap létrehozásáról is, amely olyan kis- és középvállalkozások számára biztosítana forrást, amelyek Szerbiában, illetve Magyarországon kívánnak tevékenykedni. A két fél szóbeli megállapodásra jutott olyan közös beruházásokról is, amelyek főként a háború alatt megsemmisített szerbiai létesítmények helyreállítását szolgálják.

Az utolsó együttműködési területet az energiaiparban jelölte meg Zoran Djindjic. A szerb kormányfő elmondta, hogy a közeljövőben három témában Magyarországon, három témában pedig Szerbiában tartanak megbeszélést, s létrehoznak egy szakértői bizottságot, amely konkrét javaslatokat dolgoz ki mindkét kormány számára.

Zoran Djindjic közölte hogy a megbeszélésen szó esett a magyarok szerbiai státusáról. Orbán Viktorral egyetértettek abban, hogy a magyaroknak Szerbiában kielégítő politikai jogaik vannak és valóban saját államuknak tekinthetik Szerbiát, amely garantálja jogaikat, amelyre számíthatnak, ha gondjaik vannak. A palicsi megbeszélés után Orbán Viktor örömét fejezte ki, hogy Szerbiának, illetve Jugoszláviának olyan kormánya van, amelynek hosszú távú elképzelésekkel rendelkezik gazdasági területen is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről